blog

A liliom teleltetése

2021.10.29 17:10
A liliom teleltetése

Meghatározó méretével, szebbnél szebb színekben pompázó virágaival, erőteljes illatával a liliom méltán népszerű dísznövény. Minden bizonnyal ezen jellemzői miatt nevezték régen a virágok királyának. Egyszerűen nevelhető, nem szorul számottevő gondozásra. Kezdő virágkedvelők számára is tökéletes választás, nem fog csalódni! A liliom teleltetése sem bonyolult, néhány alapvető szabályt érdemes betartania, hogy évről évre gyönyörű virágokat neveljen.

A liliom bemutatása

A liliom a liliomfélék családjába tartozik, melyek Európán kívül Észak-Amerikában és Ázsiában is megtalálhatóak. Mára körülbelül 90 fajtája létezik, s mindig újabb változatai, hibridek alakulnak, köszönhetően a nemesítők munkájának. Aki liliom vásárlásra szánja el magát, nemcsak a fajták, de a színek tekintetében sem lesz egyszerű a választása. De mikor kell elültetni és hogyan kell gondozni ezt a gumós dísznövényt?

Ahhoz, hogy feltűnő, csodás virágaival különleges megjelenést tudjon kölcsönözni kertjének, ősszel kell elültetni. Megfelelő ültetés esetén a liliom teleltetése ilyen egyszerű! Tavasz végén, nyár elején pedig izgatottan várhatja e csodás növény virágzását.

A liliom ültetés menete

Lássuk azt a néhány, de egyszerű szabályt, amelyet érdemes betartani a gazdag virágzáshoz:

  • A liliom fénykedvelő, így olyan területet válasszon az ültetéshez, ahol megfelelő mennyiségű napfény fogja érni.
  • Vegye figyelembe, hogy a liliom szára akár egy méter hosszúságú is lehet, így szeles, huzatra hajlamos területen szükség lesz a karózására.
  • A gumók nem kedvelik a kötött, nyirkos talajt. Ha az Ön kertjében ilyen a föld szerkezete, javítsa fel homok vagy komposzt hozzáadásával.
  • A talaj feljavítása, ásás és átforgatás után helyezze a földbe a gumókat. Fontos, hogy mindig csúcsával felfelé tegye a földbe!
  • A gumókat alacsonyan kell eldugni, olyan mélyre, mint a magassága kétszerese.
  • Utolsó lépésként a gumókra helyezzen földet, majd kezével tömörítse.
  • Mivel a gumók a szükséges nedvességet tartalmazzák, külön öntözést a nyugalmi időszakban nem igényel.

sárga liliom

Fontos kérdés, hogy mikor kezdődjön a liliom teleltetése, - vagyis ültetése. Hasonlóan a tavaszi hagymás növényekhez, például a tulipánhoz, időzítse az iskola megkezdéséhez. Ha nem is történik meg szeptember első hetében, legkésőbb októberben, még a hajnali fagyok előtt helyezze őket a földbe.

A liliom teleltetése cserépben

Ne keseredjen el, ha nem rendelkezik elegendő hellyel, hogy szabadföldbe ültesse. A jó hír az, hogy cserépben, dézsában is jól nevelhető. Így balkonon, teraszon egyaránt gyönyörködhet majd benne.

Arra figyeljen, hogy a cserépben nevelt liliom több öntözést igényel, hiszen talaja hamarabb kiszáradhat. Ültetés során a virágföldet keverheti komposzttal, meg fogja hálálni.

Az őszi, téli időszakban tartsa világos, fagymentes, de hűvös helyen. Alkalmas lehet a teleltetéshez fűtetlen lépcsőház, pince, de akár erkély is. Tavasszal, amikor kezd hajtani, helyezze melegebb helyiségbe és bátrabban öntözze. Ha biztosan elmúltak a tavaszi fagyok, kiviheti a szabadba, világos, napfényes helyre.