blog

A bazsalikom teleltetése

2021.10.29 16:02
A bazsalikom teleltetése

A bazsalikom, mint ahogy a legtöbb fűszernövény, mediterrán jellegű, meleg, napos fény- és időjárási viszonyok között érzi jól magát. A kerti bazsalikom (Ocimum basilicum) Északnyugat-Indiában őshonos, sokrétűen felhasználható fűszernövény. Hazánkban az elmúlt évszázadban terjedt el, s a régi paraszti kertek egyik meghatározó egynyári növényévé és fűszerévé vált. Ágyások szegélyét, előkerteket díszített bokros, dús alakjával, jellegzetes illatával. A bazsalikom teleltetése sikeres lehet, ha odafigyel az igényeire - ehhez adunk hasznos tippeket, információkat.

A bazsalikom gondozása és jellemzői

Napjaink egyik, vitathatatlanul legnépszerűbb fűszernövénye a bazsalikom. Nem meglepő, hiszen számos módon felhasználható. Leggyakrabban pizzák, paradicsomos ételek, frissítő italok kedvelt hozzávalója. Felhasználható frissen, szárítva, de akár fagyasztva is. Ma már számtalan fajtája elérhető, létezik például törpe-, kislevelű-, piroslevelű bazsalikom is.

A bazsalikom gondozása egyszerű, de ahhoz, hogy szépen fejlődjön, néhány alapvető igényét biztosítani kell számára.

A jó hír az, hogy szabadföldben és cserépben egyaránt nevelhető. Így annak sem kell lemondania e különleges növényről, aki nem rendelkezik kerttel a termesztéséhez. Magról és dugványozással is könnyedén szaporítható. Magjait április végén - május elején ajánlott elvetni. Ha palántát szeretne ültetni, azt csak a tavaszi fagyok biztos elmúltával, május közepén-végén tegye. Gondozásának kulcseleme a meleg hőmérséklet és a megfelelő napfény. Ezért termesztése gyorsan melegedő, tápanyagdús és jó vízgazdálkodású talajban történjen. Semmiképp ne ültesse árnyékos helyre. Ideális körülmények között bokra a 40 - 60 cm magasságot is elérheti.

Vízigénye a fejlődési szakaszaitól függően változó. Új hajtások fejlődéséhez, virágzáshoz gyakoribb öntézést kíván. De ekkor is ügyeljen arra, hogy ne öntözze túl a növényt! A hajtáscsúcsokat érdemes folyamatosan visszacsipkedni, így több oldalhajtást fog hozni. Érdemes tudni, hogy illóolaj-tartalma virágzáskor a legmagasabb.

bazsalikom cserépben

A bazsalikom teleltetése

A hidegre, fagyra rendkívül érzékeny, ezért az ősz első fele már a bazsalikom tenyészidejének végét jelenti. De nem kell lemondania télen sem kedvenc fűszernövényéről! Amennyiben szeretné teleltetni, a nyár végén érdemes beköltöztetni a lakásba. Ha a nyarat szabadföldben töltette, megfelelő méretű cserépbe, virágládába vagy más növénytartóba ültesse át. Ügyeljen a tápanyagdús földre, bátran keverheti komposzttal.

Ültetés után tegye világos, meleg helyre. Válassza ki azt a részét a lakásnak, ahol a legtöbb napfény érheti a nap során. Általában egy déli fekvésű ablak, vagy annak közvetlen környezete megfelelő lehet a bazsalikomnak.

A téli időszakban kevesebb vízre van szüksége, így akkor öntözze, ha már szinte teljesen kiszáradt a földje.

Remekül mutat konyhaablakban, ráadásul főzéshez mindig kéznél lesz. Figyeljen arra, hogy hideg ne érje, mert azt bizony hamar észre fogja rajta venni. Ha jól érzi magát, szépen fog fejlődni és akár egész télen tud szüretelni a dús, bokros hajtásokból.