blog

A császárfa hátrányai

2021.10.29 07:10
A császárfa hátrányai

A császárfa talán az egyik leghasznosabb díszfa, amelyet ültetni érdemes mégis, ahogy előnyei úgy a maga hátrányai is megvannak. Az utóbbi években nagy érdeklődés övezi, jó néhány tanulmány is született róla, sőt sokan csodafaként tartják számon. De ahogy mondani szokták az éremnek mindig két oldala van, nincs ez másképpen a császárfa esetében sem. Nézzük mit érdemes tudni róla, ha kertünkben szeretnénk látni a császárfát.

A császárfa bemutatása

Nevét Anna Pavlova Romanov, a Holstein–Gottorp–Romanov-házból származó orosz nagyhercegnőről kapta. A császárfa eredetileg Kínában őshonos, azonban furcsa módon Európába, ide is először Franciaországba Japánból érkezett meg.

A különleges fa megannyi kutatás tárgya volt már, ugyanis jelentős szerepet játszhat a klímaküzdelemben, az erős széndioxid elnyelő képességének köszönhetően. A császárfa csupán néhány év alatt eléri 10-20 méteres maximum magasságát, terebélyes lombkoronája kiválóan alkalmas parkasításoknál, vagy kertjében árnyékot adó növénynek. Fontos szerepet játszik az erdőművelésben, de könnyed megmunkálhatósága végett a bútor- sőt az építőipar is előszeretettel használja fel alapanyagként.

Ezenkívül használják még a nagyipari fakitermeléshez tüzelőanyagként és a talajpusztulás elleni védekezésben is. Hazánkban az elmúlt évtizedben terjedt el és leginkább, mint díszfa, gyakorta látható arborétumokban, múzeum kertekben és ismert kiránduló helyeken is. Virágzása különleges látványt nyújt, melyet csak felnőtt korától csodálhatunk meg, a virágok tavasz közepén, liláskék színekben nyílnak. Évente akár 2 métert is képes nőni, impozáns látványa miatt főleg szoliterként érdemes ültetni.

Kifejezetten szívósnak mondható, városba is ideális jól viseli a kedvezőtlen klímát és a szmogos levegőt, ellenáll a száraz időszakoknak. Legideálisabb számára a napos, világos és meleg helyszín, ennek tudatában nyugodtan ültethető tűző napos helyre.

A császárfa hátrányai

Arra, hogy milyen talajba ültetjük nem kell nagy gondot fordítanunk azonban jó, ha tisztában vagyunk vele, hogy növekedése során a talaj nedvességét és tápanyagkészletét maradéktalanul felhasználja. Ugyan a kifejlett példányokra igaz minden pozitív tulajdonság és egyértelműen kijelenthető jó ellenállóképességük, de a fiatal, növésben lévő fák igen kényesek.

Bár valóban egy gyorsan nővő fáról beszélünk, ahhoz, hogy ez valóban teljesülni tudjon bizonyos feltételeknek maradéktalanul teljesülnie szükséges, továbbá az első néhány évben fejlődése során alapos gondoskodást igényel. Ahhoz, hogy elérje a megfelelő méretet sok tápanyagra és vízre van szüksége, továbbá a termőtalajból nagyon sokat kivesz. Bár később ez a vízigényesség lankad, a fiatal fák erősen igénylik a nedvességet. A tápanyagok biztosításához érdemes a fáról lehullott leveleket és ágakat a fa alatt hagyni. Továbbá a növekedést a fagyok is korlátozhatják, a fiatal fákat téliesíteni szükséges, különben elfagyhatnak.

Bár rendkívüli adottsága, hogy gyorsan nő, de ehhez a talaj erős kihasználására van szüksége, ráadásul könnyen leuralhatja az adott területet és kiszoríthat más őshonos növényeket. Egyes országokban, mint az Egyesült Államok vagy Japán a túltelepítés miatt invazív fajként tartják számon. Noha egy-egy fa ültetése során, ettől persze nem kell tartanunk, de nem árt tisztában lenni a császárfa minden tulajdonságával, hogy megelőzzük a felkészületlenségből adódó problémákat.

Ha még többet szeretne tudni erről a fafajtáról, ide kattintva olvashat róla blogunkban.