blog

Mit érdemes tudni a császárfáról?

2021.10.29 07:04
Mit érdemes tudni a császárfáról?

A császárfa másnéven Paulownia tomentosa egy Kínában őshonos lombhullató növényfaj, mely a Paulowniaceae családba tartozik. Európában főleg azokon a tájakon terjedt el leginkább, ahol kevesebb a fagy. Magyarországon az elmúlt 10 évben kezdte meg a lakossági térhódítását, addig főleg csak magánkertekben, arborétumokban volt látható. A kínai császárfa egyik hatalmas előnye, a látványos növekedése, virágos lombkoronája és impozáns magassága, amely 10-25 méter között változhat fajtától függően.

 

A császárfa előnyei

Az elsőre egyszerűnek tűnő fa hosszú utat járt be, még felismerték rendkívüli hasznosságát. Telepítése ma már környezeti és gazdasági szempontok mentén is nagyon kifizetődő. Sokan hasznosítják erdősítésre a nagy széndioxid elnyelő képessége miatt, ez pedig fontos szerepet tölthet be a klímaszabályozásban, hozzájárulva ezzel a környezetvédelmi célkitűzésekhez. Az ipari fakitermelés hatalmas méreteket öltött, melyre szintén jó alternatívaként szolgál, mert a császárfa kiváló tűzifának.

Gyorsan és hatalmasra nővő lombkoronája végett, melyet illatos virágok díszítenek, gyakorta ültetik díszfának vagy parkokba, hogy impozáns megjelenésével árnyékot biztosítson.

A kínai császárfának sok fajtája ismert és a világon szinte mindenhol találkozhatunk vele, Európaban és így Magyarországon is az egyik kedvenc típusa, a Shan Tong császárfa, amely gyors növekedése mellett, kiváló fűtőértékkel bír, könnyű kezelhetősége miatt, a bútoripar egyik kedvenc alapanyagává vált. A másik közkedvelt fajtája a paulownia cotevisa2 - fagytűrő császárfa, amely ahogy a nevében is szerepel, kifejezetten fagyállósága miatt nagyon népszerű.

Az előnyei mellett fontos tudni néhány hátrányáról is, amelyekről ide kattintva olvashat bővebben. 

Szépen virágzó császárfa a kertbe

A császárfa ültetési terve a felhasználás céljától függ. Amennyiben a kertünkbe szánjuk, akkor azt szeretnénk, ha minél tovább ott pompázna, adjunk neki teret ne ültessük túl közel sem egymáshoz - több fa ültetése esetén - se pedig más növényekhez, hagyjunk legalább 5 méter távolságot. Semmi esetre se árnyékoljuk épülettel vagy más fákkal, mert imádja a napot.

Az ültetőgödör kiválasztásnál vegyük figyelembe, hogy gyorsan és igen magasra megnő. Nem szereti a savas közeget, de kevésbé jó minőségű talajba is megállja a helyét, fontos azonban, hogy az jó vízáteresztő képességgel rendelkezzen. Tápanyagban gazdag talajban és rendszeres locsolás mellett növekedése erőteljes, de ezáltal a földet hamar kimeríti. A gyökerek néhány év alatt 2 méter melyre hatolnak, ezzel pedig a természeti csapásoktól, mint szárazság, fagy vagy erdőtüzek könnyen függetleníti magát.

A császárfa hazánkban április - május között virágzik, nagy trombita alakúak virágainak tapintása puha, szőrös, amely rendkívül illatosak, általában lilás, kékes színekben pompázik.

A császárfa növekedése

Az elültetés után ki kell választani a császárfánk legerősebb oldalhajtását, a többit pedig lemetszeni. Miután megjelennek a hajtások és elérték a 10-15 cm hosszúságot válasszuk ki a legerősebbet, ezt hagyjuk meg a többitől pedig szabaduljunk meg. Ahogy nőnek a hajtások ezt úgy kell megismételni rendszeresen.

Az első évben azért, hogy szép egyenes fa váljék belőle, fontos, hogy a leveleknél megjelenő hónaljhajtásokat szintén el kell távolítani. Az első évben arra lehet számítani, hogy a fa eléri a 2,5-4 méter egyenes fatörzs hosszúságot, de legalább a 2 métert. Amennyiben ez nem történik meg a következő év tavaszán annak érdekében, hogy a nyolcadik évre elérje a megfelelő méreteket újra vissza kell vágni a törzset.