blog

A kristályvirág teleltetése

2021.10.28 15:32
A kristályvirág teleltetése

A kristályvirág, délvirág és napcsillag néven is ismert, alacsony termetű, évelő növény. Különböző színekben pompázó virágai szinte szőnyegként borítják be a virágos kertet, ugyanakkor virágládában, kőedényekben, szegélyként, sziklakertben, vagy síremléken is pompásan mutat. Ez az igen kedvelt és széles körben felhasználható pozsgás növény rendkívül igénytelen, gondozása nem igényel különösebb erőfeszítést. A jó hír az, hogy a kristályvirág teleltetése is roppant egyszerű.

A kristályvirág általános jellemzői

A Dél-Afrikából származó, kistermetű, könnyen és gyorsan nevelhető kristályvirág valamennyi virágkedvelő álma. Talán nem túlzás így jellemezni, ugyanis rendkívül könnyedén varázsolhat egyedi megjelenést kertjébe. Önállóan telepítve is pazar látványt nyújt, ami tovább fokozódik, ha a megfelelő társnövényekkel párosítja.

Sziklakertek, ágyásszegélyek, támfalak díszítésére is alkalmas, hiszen összefüggő növénytakarót képez. Még a gyomlálással sem kell bajlódni, hatásosan kiszorítja a gyomnövényeket az adott területről. Lombozata alatt nem tudnak megélni a különböző gazfélék. Alkalmas egyenetlenebb vagy ritkábban használt kertrészekre, utcafrontokra, árkokba. Képes az apró, szűk résekben is megélni, így bátran telepítheti járdák közé, kisebb, akár szabálytalan területekre is.

Húsos, hosszúkás levelei a nedvesség megtartását, a párologtatás csökkentését szolgálják. Egyszerűen szaporítható, magról, tőosztással vagy dugványozással. Ültetetése az év bármely szakában lehetséges, a téli, hideg hónapokat kivéve. Amennyiben nagyobb területre szeretné telepíteni, négyzetméterenként 5-7 tő ültetése az optimális.

Talajigénye egyszerű, tápanyagban szegényebb, szárazabb talajokban is jól érzi magát. Arra figyeljen, hogy a talaj laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű legyen, mivel a pangó vizet a kristályvirág nem szereti. Könnyen a növény rothadását okozhatja. A nedves közeget érdemes homokkal feljavítani.

Bátran telepítheti a kert napsütötte részeire is, mert fényigényes növény. Ellenben árnyékos, félárnyékos területre nem javasolt ültetni. Ha mindezeket betartja, tavasz végétől nyár végéig gyönyörködhet csodás virágaiban.

téli talajtakarás

A kristályvirág teleltetése

Ahogy a gondozása, úgy a teleltetése sem okoz különösebb problémát. A kristályvirág közepesen fagytűrő növény, nagyobb előkészületet nem igényel a télre való felkészítése. Az igazán hideg, téli hetekben takarással óvhatjuk meg a töveket a kemény fagyoktól. Takarásra kiválóan alkalmas a mulcs vagy az avar is.