blog

Babérmeggy sövény telepítése

2021.10.28 14:33
Babérmeggy sövény telepítése

Ha éppen azon morfondírozik, hogy sövényt szeretne kertjébe telepíteni, de nem tudja eldönteni, hogy milyen növény is lenne alkalmas erre a célra, nos akkor jó helyen jár. A következő cikkünkben ugyanis a prunus laurocerasus, azaz a babérmeggy sövényről fogunk értekezni, amely átláthatatlan, áthatolhatatlan, sűrű, fényes zöld leveleinek köszönhetően kifejezetten alkalmas arra, hogy kertünkben, mintegy természetes kerítés válaszfalként szolgáljon. Esetében attól sem kell tartania, hogy ősszel lehullajtja leveleit, mert örökzöld természetéből adódóan egész évben kertünk zöld éke lehet.

Mit érdemes tudni a babérmeggyről?

A babérmeggy vagy borostyánmeggy, a szilvafélék nemzetségének egyik alnemzetségbe a cseresznyék fajcsoportjába tartozó dísznövény. Ismerős lehet még balkáni babérmeggyként is, amely elnevezést származása után kapta, ugyanis a Balkánon és a Kaukázuson őshonos fajta. Rendkívül alkalmas sövénynek, mert gyorsan nő és akár 5-6 méter terebélyes bokorrá fejlődik néhány év alatt.

Örökzöld levelei fényes, élénk színűek, illatos virágai, melyek késő tavasszal nyílnak vonzzák a méheket és pillangókat, először piros majd fekete terméssé fejlődnek. A piros és fekete bogyókat a madarak előszeretettel fogyasztják, azonban az ember számára kifejezetten mérgezőek, fogyasztásra alkalmatlan. Nagyon strapabíró és alacsony szükségletű növény, tökéletes megoldás természetes takaráshoz.

Hogyan ültessünk babérmeggyet?

Az ültetés előtt mindenképpen érdemes eldönteni, hogy sövény vagy önálló növény formájában szeretnék kertünkben látni. Amennyiben sövényként telepítjük, akkor legalább 70-80 cm távolságra helyezzük őket egymástól, hogy a metszésnél később ne okozzon nehézséget a gyorsan terebélyesedő növény rendben tartása. A hely kiválasztásánál törekedjünk rá, hogy leginkább napos helyet válasszunk számára, hiszen azt kedveli legjobb, de a félárnyékot is elviseli.

A folyton nedves, nyirkos helyeket lehetőleg kerüljük. Amennyiben sövényt szeretne akkor több ültető gödröt szükséges ásnia, amelyek mindegyikének aljába helyezzen trágyát, azt takarja le egy kis földdel, hogy az közvetlenül ne érintkezzen a bokorral, ezt követően tegyük rá a babérmeggy csemetét. Miután betemettük a gödröt alaposan locsoljuk meg, érdemes kissé visszavágni, mert ezzel segítheti, hogy a növény a gyökérzet megerősítésére koncentráljon. Az ültetés tavasztól, egészen késő őszig bármikor ideális. Szaporítása csak úgy, mint ültetése nagyon egyszerű. A termésbogyóból dugványozással vagy magról is elvégezhető. Amíg meg nem erősödik, az első két évben rendszeresen szükséges locsolni, később már csak nagy melegben igényli a plusz vizet.
Akár balkonra is telepíthető, önmagába egy nagy ládába.

Ha Ön így szeretné ültetni akkor az alsó réteg legyen kavicsos, hogy megteremtse a jó vízáteresztő réteget, majd ez után jöhet rá a tápanyagokban gazdag föld. A cserépbe ültetett növényeknek több locsolásra és tavaszi trágyázásra van szüksége, mint a kertiek esetében, valamint a nagy fagyoknál érdemes a cserepet betakarni.