blog

A pampafű teleltetése

2021.10.27 16:40
A pampafű teleltetése

Ha igazán látványos, feltűnő növényt szeretne kertjébe és mindehhez tágas területtel rendelkezik, akkor a pampafű kiváló választás az Ön számára. Ez az egyre népszerűbb díszfű sokunk vágyott növényei között szerepel, nem véletlenül. Egyedi megjelenése és alakja, monumentális mérete, kedvező tulajdonságai miatt könnyen megbabonáz bárkit. Ebben a cikkben mindent megtalál, amit a pampafű teleltetése, gondozása kapcsán ajánlott figyelembe vennie.

Mit érdemes tudni a pampafűről?

A pampafű Dél-Amerikában őshonos, nagyon különleges megjelenésű, akár 3 méter magasra megnövő szoliter növény. Mielőtt megvásárolja és elülteti, érdemes átgondolnia, hogy elegendő hely van-e a számára a kertben, utcafronton, tehát ahová telepíteni szeretné. Ez az óriási díszfű ugyanis szűk helyeken egyáltalán nem mutat jól. Megfelelő gondozással pedig igen gyorsan, igen terebélyessé is válhat. Annyi bizonyos, hogy ehhez szabad térre van szüksége.

S méretén kívül miért annyira kedvelt dísznövény? Számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik. Szinte bármilyen típusú talajon megél. A laza szerkezetű, esetleg homokos, tápanyagban gazdag közeget kedveli. Fényigénye magas, így olyan helyre érdemes ültetni, ahol magas a napsütéses órák száma. Rendszeres és bőséges öntözést igényel.

A pampafű magvetéssel és tőosztással is szaporítható. Az elburjánzott töveket bátran szét lehet választani és átültetni- ezt javasolt kesztyűben végezni. Levelei kékeszöld vagy ezüstös-szürkés színűek, általában 1-2 méter hosszúak, körülbelül 1 cm szélesek, melyek széle igencsak éles - erre mindenképp figyeljen!

Kalászvirágzata 20-40 cm nagyságú, melyek színe fajtánként változó. Lehet fehéres, sárgás, rózsaszínes.

Metszeni tavasszal érdemes, 15-30 cm-es magasságban.

pampafű

A pampafű teleltetése

A pampafű -20 °C-ig fagytűrő, így a közhiedelemmel ellentétben elsősorban nem a fagytól, hanem a víztől kell megóvni. Gyökérzete érzékeny a pangó vízre, melynek következtében könnyen elfagyhat vagy kirohadhat. Megfelelő előkészítéssel azonban könnyen átvészeli a téli időszakot.

Ősz végi teendők a pampafű megfelelő teleltetéséhez:

  • Ősz végén leveleit kösse össze egy erre alkalmas széles zsineggel, szalaggal vagy madzaggal, hogy a hajtások szorosan egymáshoz simuljanak. Megakadályozva ezzel, hogy a tövéhez víz juthasson.
  • Tövét takarja be avarral, fenyőkéreggel vagy fenyőgallyal, esetleg szalmával.
  • A téli csapadéktól, hótól és jégtől feltétlenül tisztítsa meg a növényt.

Ha van egy kis kézügyessége, s persze türelme, leveleiből fonat is készíthető, mely egész télen különleges és egyedi megjelenést biztosít kertjének. Ebben az esetben is vigyázzon arra, hogy a téli csapadék ne juthasson a hajtások közé.