blog

A mocsári hibiszkusz teleltetése

2021.10.27 16:20
A mocsári hibiszkusz teleltetése

A mocsári hibiszkusz egyre szélesebb körben elterjedő, évelő, fásodó szárú lombhullató növény. Vidéki, falusi kertekben mindig is kedvelt dísznövény volt, óriási, színpompás virágaival díszítette otthonunkat. Lassan lopta, illetve lopja be magát a városban élők szívébe, - vagyis kertjébe. Cikkünkben abban segítünk, hogyan történjen a mocsári hibiszkusz és a szobai hibiszkusz teleltetése.

A mocsári hibiszkusz jellemzői

A mocsári hibiszkusz - más néven óriás hibiszkusz vagy mocsári mályva -, tányérnyi nagyságú virággal rendelkező, könnyen, tőosztással vagy magról szaporítható fásszárú cserje. Maga a növény 1-1,5 méter magasra is megnőhet, így igazán impozáns dísze lesz annak a területnek, ahová ültetni.

Laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talaj szükséges ahhoz, hogy szépen fejlődjön. A talaj legyen tápdús, egy kis tőzeg hozzáadásával pedig nagyban meg tudja támogatni e különleges növény növekedését.

Napfény- és vízkedvelő, így árnyékos helyre semmiképp ne ültesse, de ne legyen a tűző napon sem. A bőséges öntözést hatalmas virágaival fogja meghálálni. Virágai jellemzően 5 sziromból állnak, melyek színe a fajtától függően többféle lehet - fehér, rózsaszín, piros, bordó és azok árnyalatai. Június és szeptember között virágzik, akár 20 virágot is hozhat egyszerre! Virágai ugyan rövid életűek, de ne szomorkodjon, mert rögtön utána hozza is az újabb bimbókat.

Ősz végén, a hideg beköszöntével tövéig elszárad, télen semmi nem látszódik a növényből.

A mocsári hibiszkusz teleltetése

Mit kell tennie ahhoz télen, hogy a következő évben is gyönyörűen fejlődő és hatalmas virágokat hozó mocsári hibiszkusza legyen? A jó hír az, mint ahogy a gondozása, úgy a teleltetése sem macerás. Arra érdemes figyelni, hogy téli időszakban a növény pihen, így nyugalmi állapotában a lehető legkevesebb öntözésre van szüksége. Az átteleltetésre a 10-12 °C-os hőmérséklet a megfelelő. Fagymentes hely, például lépcsőház, télikert ideális erre az időszakra. Mivel azt szeretné, hogy tavasszal erős, minél több virágot hozó hibiszkusza legyen, fűtött szobába nem javasolt vinnie. Abban az esetben ugyanis nem tud pihenni a növény, tavaszra kimerül és vagy egyáltalán nem, vagy csak kevés virág tud majd fejlődni.

A mocsári hibiszkusz teleltetése - szabadföldben

Amennyiben nem cserépben, hanem szabadföldben szeretné teleltetni, az elszáradt részek visszavágása után takarja be a növény tövét. Ügyelve arra, hogy a fiatalabb hajtások könnyebben elfagyhatnak. Takaráshoz alkalmas lehet fenyőgally, komposzt, avar, de akár szalma is.

szobai hibiszkusz

Szobai hibiszkusz teleltetése

A szobai hibiszkusz, kínai rózsa vagy kínai hibiszkusz rendkívül látványos, évelő, örökzöld növény. Akár 1-2 méteres nagyságra is megnőhet. Virágai a legkülönfélébb színekben fordulnak elő, melyek kissé ráncos hatást keltenek.

Hidegre igencsak érzékeny, ezért fagytól megfelelően védett helyre kell "költöztetni" a téli hónapokra. 6-8 °C között hőmérséklet számára az ideális. Fűtött helyiségbe, szobába semmiképp ne tegye és ne öntözze. Ellenkező esetben nem tud pihenni, így a jó idő beköszöntével nem várhat tőle virágokat.