blog

A hibiszkusz teleltetése

2021.10.27 15:20
A hibiszkusz teleltetése

A hibiszkusz, más néven mályvacserje, a hobbikertészek körében az egyik legkedveltebb dísznövény. Kezdő és rutinosabb növénytartók által szívesen vásárolt növény. Nem véletlenül, hiszen különböző fajtái – kerti díszcserje és szobanövény változatai - pompás színekben virítva, különleges, mediterrán hangulatot varázsolnak otthonunkba, kertünkbe.
A nyári hónapokban a szabadban tartható, azonban télen hideg elleni védelmet, teleltetést igényel. A hibiszkusz teleltetése nem bonyolult, cikkünkben a legfontosabb tudnivalókat foglaljuk össze ezzel kapcsolatban.

A hibiszkusz jellemzői és gondozása

A hibiszkusz a leggazdagabban virágzó növények közé tartozik, szinte bármilyen kertben jól nevelhető. Nem igényel különleges gondoskodást, talajigénye átlagos. Még a kötöttebb, agyagos földben, de a laza szerkezetű, száraz talajban is szépen tud fejlődni. Azt érdemes figyelembe vennie, hogy tartósabb szárazság hatására virágait ledobhatja, emiatt homokos közegben figyeljen a gyakoribb öntézésre.

A mályvacserje kimondottan napfényimádó, így árnyékos, sötét helyre semmiképp se ültesse! Csodás bimbókkal, virágokkal hálálja meg a rendszeres öntözést, kedvező számára a párás környezet is. Virágai általában egy-két napig nyílnak, helyükre új bimbók fejlődnek.

A legkülönfélébb módokon felhasználható, melynek szinte csak képzelete szabhat határt! Önmagában ültetve is meghatározó látványt nyújt, más dísznövényekkel kombinálva pedig izgalmas hangulatot varázsol kertjébe. Ültethető sövényként, sőt, akár hibiszkusz fává is nevelheti, a megfelelő törődéssel. Egy biztos, bármelyik célra szeretné ültetni, csalódni nem fog!

Téli időszakban megfelelő, hideg elleni védelmet igényel. A nyári időszakban a virágzás mértéke pedig nagyban összefügg a teleltetés milyenségével. Kis odafigyeléssel a tavaszi-nyári időszakban csodaszép hibiszkusza lehet.

hibiszkuszHogyan teleltessük a hibiszkuszt?

Ha növényünk a nyarat a szabadban töltötte, a teleltetés ideje akkor jön el, amikor a kinti hőmérséklet 12 Celsius fok alá csökken. Amennyiben lakásban tartja a hibiszkuszt, akkor is érdemes hűvösebb hőmérsékletű helyre vinni a téli időszakban.

A teleltetés megkezdése előtt van néhány teendő:

  • tisztítsa meg a növényt az elszáradt, elsárgult levektől és virágoktól,
  • amennyiben szükséges, picit metssze vissza az ágakat,
  • nézze át növényét, van-e rajta kártevő,
  • amennyiben van, megfelelő módszerrel védekezzen ellene.

A teleltetésre fűtetlen, fagymentes helyiség, például télikert, lépcsőház, garázs a legalkalmasabb. Fűtött helyen, szobahőmérsékleten ugyanis végig virágozhatja ezt az időszakot, így a téli nyugalom helyett a növény kimerülhet. Nagyon fontos, hogy a teleltetés ideje alatt keveset, vagy egyáltalán ne öntözze és ne tápoldatozzon.

Ne ijedjen meg, ha lehullajtja a hibiszkusz a téli pihenés alatt leveleit! Tavasszal, amikor már biztosan elmúltak a fagyok, ültesse át egy nagyobb cserépbe, friss, tápoldatos virágföldbe. Érdemes megmetszeni a növényt, hiszen az új vesszőkön hozza a virágokat.

Júniustól az ősszel megérkező fagyokig csodás virágokkal hálálja meg a gondoskodást.