blog

A babérmeggy ültetése

2021.10.27 13:14
A babérmeggy ültetése

Az örökzöld, dús lombozatú babérmeggy általánosságban 2-5 méter magasra is megnőhet, erős növekedés jellemzi, hajtásai felfelé törőek, kiválóan alkalmas arra, hogy térelválasztó sövényt alakítsunk ki belőle, hiszen gyorsan növekszik és dúsul be. Egyaránt kedveli a napsütötte és félárnyékos helyeket is. Kiváló választás lehet abban az esetben, ha az általánosan elterjedt tuja helyett, szeretnénk egy különlegesebb, mesésen zöldellő cserjével elrejteni kertünket a külvilágtól. De mégis mire kell figyelni az ültetésénél?

 

Hogyan ültessünk babérmeggyet?

A babérmeggyet térelválasztáshoz, telekhatárra, kerítésünk mellé egyaránt kiváló választás telepíteni, hiszen egy kiválóan dúsuló örökzöld cserjéről van szó, ami elzárja életterünket a külvilág elől, meghittséget teremtve kertünkben, nem mellesleg pedig különleges és dekoratív megjelenéssel szebbé téve. De vegyük sorra milyen igényei vannak ennek a növénynek, amit kiszolgálva biztosítjuk azt, hogy csodás éke lesz kertünknek.

A kert, illetve sövénytervezés első lépése a növényzet számára szükséges tér felmérése. A babérmeggy ültetési távolság kialakításánál érdemes kiemelt figyelmet fordítani bizonyos részletekre. Ugyanis például ha túl közel telepítjük egymáshoz, nem tudnak megfelelően növekedni a cserjéink.

Az sem mindegy, hogy a babérmeggy ültetése kerítéstől mennyire történik, hiszen mindenképpen helyet kell hagyni ahhoz, hogy növekedhessen.

A babérmeggyből különféle fajtákkal találkozhatunk a kertészetekben, a törpecserjéktől a normál és óriás mértekig egyaránt. Általánosságban 2-5 méteres magassággal és hozzávetőlegesen 1,5méter szélességgel tervezhetünk.

Helyigényét és méreteit tekintve tanácsos a babérmeggy esetében 80cm körüli tőtávolságot hagyni a növények között, így könnyedén összenő majd lombozatuk, azonban később sem nyomják el egymást. Ha megvannak a kijelölt helyek, belevághatunk az ültetőgödrök kiásásába, aminél arra szükséges figyelni, hogy a növény földlabdájánál körülbelül 20 cm-el nagyobbnak kell lennie. A gödörből kiásott földet vegyítsük el trágyával és így földeljük el a cserjénket, így biztosítva a gyökeresedéshez kellő tápanyagmennyiséget.

A babérmeggy ültetési ideje a tartós fagyokon kívüli teljes időszak, tehát kora tavasztól egészen a késő őszig elültethetjük kertünkben ezt a gyönyörű, zöldellő cserjét.

Milyen a babérmeggy talajigénye?

Ez az örökzöld kiváló választás abból a szempontból is, hogy kevésbé igényes így az átlagos kerti földben is kiválóan érzi magát és megfelelően növekszik, ám a túl meszes talajt nem kedveli. A megfelelő és kellő tápanyagot tartalmazó talajban hamar gyökeret ereszt. Érdemes tudni a babérmeggy gyökérzetével kapcsolatban, hogy igen nagy gyökértömeget képes létrehozni.

Hogyan gondozzuk a babérmeggyet?

Tápanyag igénye átlagosnak mondható. Az ültetést követően szenteljünk figyelmet az öntözésnek is így a levegő buborékokat kiszoríthatjuk a cserje gyökerétől továbbá megfelelő nedvességet biztosíthatunk a kezdeti gyökérneveléshez is. Nedves helyre azonban nem tanácsos telepíteni, hiszen könnyen gombabetegség támadhatja meg. Lássuk, mit érdemes tudni a babérmeggy öntözése kapcsán?

A fiatal cserjéket az ültetést követő első két évben rendszeresen érdemes locsolni, azonban figyelni kell arra, hogy a túlöntözést elkerüljük. A következő években elég már csak a száraz, nyári napsütötte időszakokban vizet adnunk kertjében zöldellő növényünknek. A babérmeggy vízigénye közepesnek mondható.

Télálló növényről van szó, így a fagyás veszélye nem áll fenn, azonban a fiatalabb növényeket még érdemes megóvnunk, földjét mulccsal takarnunk a fagyos időszak beköszöntével. Azonban, ha a kemény fagyok mégis kárt tennének kedvenc örökzöldünk lombozatában, tavasszal vágjuk vissza az egészséges részekig. Különleges gondoskodásra, extra növényvédelemre nincs igénye, ugyanis megfelelő körülmények között betegségek nem fenyegetik.

Levélzetében a babérmeggy hasonlónak tűnik a babérhoz, azonban míg a babér szinte minden konyhában megtalálható a babérmeggy levélzetével vigyáznunk kell, ugyanis mérgező.