blog

Amit a borostyánról tudni érdemes

2021.10.26 13:25
Amit a borostyánról tudni érdemes

A közönséges borostyán, vagy másnéven ’hedera helix’ az ernyősvirágzatúak rendjébe és ezen belül is a zellerfélék családjába tartozó faj. Sokan átokként tekintenek rá, mások pedig áldásos tulajdonságait emelik ki eme megosztó növénynek. Akik szerint a borostyánt ne engedjük kertünkbe azt a véleményt osztják, hogy a növény felfutva az épület falazatára kárt tesz abban, míg a kedvelői szerint meseszép talajborító, faltakaró és különleges hangulatot kölcsönöz otthonunk kertjének. A közép-Európai régióban egy igen elterjedt fajként ismeretes, könnyedén óriásira nő meg, így nem kizárt, hogy 20 méteres vagy akár annál is hosszabb, ha pedig nem talál magának függőleges felületet (gondolhatunk itt lakóház falára vagy akár egy fa törzsére is) akkor a talajt borítja be a csodásan ragyogó örökzöld.

 

A borostyán levelei hozzávetőlegesen 4–8 cm hosszúságúak, 3–10 cm-es nyéllel. Meddő hajtásain növekvő levelei tenyeresen karéjosak, a karéjok száma 3 vagy 5. A sötétzöld épszélű levélzete világos erezetű és csillogó. A termő, vagyis virágos hajtások levelei tojásdadok, épszélűek, világosabb zöldek, tagolatlanok. A borostyán ősszel virágzik, ekkor figyelhetőek meg zöldes kerekded ernyői, melyekben sok a nektár, ami kedvelt tápláléka sok rovarnak, sőt a méheknek is nagy kedvence. Sötétszínű termése, mely a sötétbarnától, akár feketébe nyúló is lehet tavaszra érik meg.

A borostyán gyökérzete

A borostyán gyökere úgynevezett kapaszkodó léggyökér hajtáseredetű, korlátozott növekedésű rövid kapaszkodógyökerek, ami a hajtástengelyből endogén módon alakul ki, fontos megjegyeznünk, hogy táplálékfelvételre nem alkalmas. Hazánkban ez a fajta gyökérzet a borostyán esetében figyelhető meg, a gyökérzet végein tapadást segítő lemezek, horgak, vagy tapadókorongok segítik a felületen történő kapaszkodását. A jobb fénykihasználás érdekében kapaszkodnak ezek a fajok elsősorban durva felületeken magasabbra természetes körülmények között ál. Amennyiben nem találnak maguknak kapaszkodó felületet egy épület falán vagy egy hatalmas fán, úgy jobbhíján szétterjedhetnek a talajon, sőt, befuthatnak a mélyebb hasadékokba is.

Milyen gyorsan nő a borostyán?

Jogos a kérdés, hogy mégis a borostyán mennyi idő alatt nő meg? A borostyán növekedése kapcsán fontos megemlíteni, hogy közrejátszik benne az is, hogy mennyire szolgáljuk ki a borostyán növény igényeit, ám nem kell megrettennünk, hiszen a falra futás koronázatlan királya éppúgy elél a városokban, mint az erdőben, továbbá a talaj tekintetében sincsenek különleges igényel, így nem igényel még csak speciális talajkeveréket sem.

A borostyánnak szüksége van a jó víztartó talajra, ami folyamatos nedvességet biztosít a növény számára. Fontos továbbá, hogy rendszeresen öntözze a kertjét díszítő borostyánt. Ha megszületett a döntés, hogy borostyánt telepítene kertjébe számoljon azzal, hogy a borostyán hihetetlen gyorsasággal növekszik és terjeszkedik, továbbá amint utat talál magának függőleges irányba, meghódítja azt. Felfut az épület falán, léggyökereivel megkapaszkodik mindenhol, így a házfal után, ha nem figyelünk oda könnyen felfut a tetőre is, továbbá a kerítést és a környezetében lévő fákat is beborítja.

Ha betelepítettük kertünkbe a zöldellő növényt, az ültetést követő években csupán lassú fejlődés jellemzi, ám azt követően hozzávetőlegesen a 3. évében ugrásszerű növekedésnek indul és innentől már szükséges metszeni is a növényt, hogy kordában tartsuk. A megerősödött borostyán tehát nagyon gyorsan terjed, így több mint 2 méteres hajtás növekedéssel is számolhatunk, azonban a már említett metszést nem szabad elhanyagolni, hiszen a formázása mellett akkor is szükség lehet a metszésére, ha beteg, fagykárosodott vagy sérült ágakat látunk rajta. Metszését tekintve nem igényel nagy figyelmet, egyszerűen csak az útban lévő, túlnövekvő és sérült hajtásokat vágjuk le.

A borostyán metszése nem csak esztétikailag hoz frissülést a növénynek, a növekedés beindulását is hozhatja a hajtásoknál, így felfrissült hajtásaival tovább kapaszkodik szeretett borostyánunk. Ha a hajtások csúcsát metsszük meg, akkor serken a növényzet növekedése és mind kapaszkodó gyökerei, mint pedig friss hajtásai is megindulnak és borostyánunk újult erővel kapaszkodik a csúcs felé.

A kertünk diszkréciójának és meghittségének őre, a talaj takarója, a kerítés kizöldítője címet egyaránt a borostyánnak ítélhetjük, ha megfelelő gondoskodást kap és figyelünk a gondos metszésére kertünk örökzöldellő ékesítője lesz.