blog

A babérmeggy teleltetése

2021.10.26 12:50
A babérmeggy teleltetése

A késő őszi majd pedig téli időszakban talán sokunk egyik legnagyobb szomorúsága, hogy eltűnnek a színek a kertekből. Bár persze azzal mindannyian tisztában vagyunk, hogy kertünk regenerálódásához szükség van arra, hogy az téli álmot aludjon, mégis vágyunk arra, hogy a sötét és hideg időszakban is, a gondoskodástól szép kert várjon bennünket haza. Nos azért akadnak olyan növények, amelyek örökzöld mivoltukból adódóan egész évben képesek díszként pompázni. Ha Ön is arra vágyik, hogy télen se tűnjenek el kertjéből a színek akkor tartson velünk, mert a következő cikk Önnek íródott.

Mit érdemes tudnunk a babérmeggyről?

A Prunus lauroscerasus, vagyis a babérmeggy egy egész évben zöldellő cserje fajta, amely kiválóan funkcionál sövényként. Az örökzöld tulajdonsága végett télen és nyáron egyaránt gyönyörködhetünk benne, éppen ezért tökéletes szoliter növény. Nevét élénk zöld, fényes levelei után kapta melyek kifejezetten hasonlítanak a fűszerként használt babérlevéhez. Sűrű ágrendszere és gyors növekedésének köszönhetően jól takar, éppen ezért sokan használják előkerti, utcafronti növénynek vagy sövényként. Számos fajtája létezik, képes akár 5-6 méter magasra és szélesre megnőni, hogy impozáns bokorrá fejlődjön. A babérmeggy tartása mellett szóló árv az is, hogy ízlésünkhöz igazítható, akár törzsre oltott fácska formájában, bonsaiként vagy bokorként szeretnénk kertünkben vagy otthonunkban látni, rendben tartása nem okoz komoly fejtörést. A metszése és alakíthatóság rendkívül egyszerű.

Hogyan teleltessük a babérmeggyet?

A babérmeggy könnyen kezelhető, alacsony igényű növény, amely egyszerű tartása mellett egész évben mutatós. Egyaránt jól érzi magát a napon, félárnyékban és akár árnyékban is, de ebben az esetben lombozata ritkásabbá válhat. Amennyiben ültetéskor komposztált marhatrágyát keverünk az ültetőgödörbe, akkor kivétel nélkül bármilyen kerti talajban megállja a helyét. Az ültetés során nincsenek különösebb igényei, azt követően is csak évente egyszer, tavasszal érdemes komposzttal trágyázni. Az első néhány évet és a nyári extra száraz hónapokat leszámítva jól tűri a szárazságot.

Híresen magas a télállósága, jól tűri a fagyást, az első két évben azonban nem árt avarral betakarni a növények tövét és fátyolfóliával borítani a lombokat, hogy a megerősödés időszakában se fogjon ki rajta a hideg. Előfordulhat, hogy a külső leveleket a fagy megcsípi, ebben az esetben, ezeket tavasszal távolítsa el.

A betegségekkel szemben ellenálló és a kártevőktől sem kell tartani, a madarak a bogyós termését - amely az emberre ártalmas, mérgező – szeretik megdézsmálni. Amennyiben az ültetés során árnyékos helyre kerül, egy csapadékosabb időszakot követően előfordulhat, hogy lisztharmat vagy levéllyukacsosodás áldozatává válik. Ezek a gombabetegségek a folyamatos nyirkos időnek köszönhetően fordulhatnak elő, amely közben nem tudnak a levelek megszáradni. Ebben az esetben a beteg leveleket távolítsuk el kertünkből, locsolásnál csak a növény tövét öntözzük és minimalizáljuk azt.

A babérmeggy gondozása tehát nem egy nagy ördöngösség, ha szeretné, hogy kertjében a zöld szín állandó legyen akkor érdemes beültetni.