blog

A babérmeggy metszése

2021.10.26 12:33
A babérmeggy metszése

A babérmeggy kiváló sövény, térelválasztó, kellő gondoskodással gyönyörű zöldellő növénnyel tehetjük szebbé kertünket. Azonban ahhoz, hogy teljes szépségében pompázhasson, szükség van a megfelelő metszésre is. 

 

 

 

 

Mit érdemes tudni a babérmeggyről?

Ismertebb nevei között szerepel még a borostyánmeggy, balkáni babérmeggy – mely a származására utaló név -, illetve közönséges babérmeggyként szokta említeni a köznyelv. A lombos, örökzöld babérmeggy a szilvafélék fajcsoportjába sorolandó. Élénkzöld, fényes levelek borítják, könnyen lehet, hogy a terebélyesre növekvő bokor az 5 métert is eléri. Késő tavasszal fürtös, fehér virágai fokozzák pompáját, eme virágokból pedig nyár végére piros termések fejlődnek ki, melyek az érési folyamat során feketévé válnak. Ám a szemet kápráztató termés ne csalogasson bennünket, hiszen a bogyók cián vegyületet tartalmaznak, ezáltal mérgezőek.

Hogyan metsszük?

A hogyan mellett fontos kérdés az, hogy a babérmeggy metszése mikor válik időszerűvé. Hiszen nem mindegy, hogy mikor jön el a babérmeggy metszési ideje. E növény metszési ciklusait tekintve, ha kora tavaszi (március-április táján) tervezünk metszést, akkror a babérmeggy visszavága célszerű, amely segítségével növekvő hajtásait tarthatjuk kordában, míg a nyári-őszi metszésekkel a formára vágására fektethetjük a hangsúlyt.

Babérmeggy metszése tavasszal

A babérmeggyet a gyorsan növekvő cserjék között tartjuk számon, hajlamos kinőni a kertben megtervezett helyét, azonban pozitívumként szól mellette, hogy a drasztikusabb megmetszést is jól viseli, így nem kell tartanunk attól, hogy nem tudjuk megszelídíteni növényünket. Főképpen idősebb növények esetében jellemző, hogy csak alapos metszéssel tarthatjuk meg szépségét, alakját, erre a radikális metszésre a legalkalmasabb a tavasz beköszönte. A babérmeggy a metszést követően hihetetlen gyorsasággal kezd ismét hajtani, ezért nagy figyelmet kell fordítanunk arra, hogy rendszeresen formára nyírjuk.

A megfelelő eszközök megválasztása nagyban segíti a metszési munkálatokat. A növény metszését tekintve a metszés magasságát az határozza meg, ahol a főágai elágaznak. Ezeknek az elágazásoknak metszés után is meg kell maradniuk, viszont minél több ilyen elágazás marad meg, annál tömöttebben fog a növény újra kihajtani. A metszésnél arra is oda kell figyelni, hogy az elágazás felett az ágakból még hagyjunk meg egy darabot, azért, hogy az ott lévő alvó rügyekből a babérmeggy újra kihajthasson.

A nyári-őszi metszés

Amennyiben a cserjénk formázást fontolgatjuk, érdemes ezt a műveletet a június vagy szeptember hónapjára hagynunk. Ha a tervezett helyét „kinőtte” a babérmeggy, a metszéssel ismét tömöttebb formába hozható. A metszésé során ügyelnünk kell arra, hogy leveleit ne vágjuk el, a sérült levelei ugyanis bebarnulnak, ami a bokor esztétikáján is ront. A formára vágásnál érdemes néhány ágat kicsivel egy levél felett visszavágni. Ezen levelek tövében várhatjuk, hogy fiatal ágak hajtanak majd ki az új rügyekből és ha afelett egy kis ágrész megmaradt, akkor nagy eséllyel el fog halni. Ha kisebb cserjéről van szó, akkor kevésbé szükséges visszavágni az ágakat, általában 10-15 cm visszametszés elegendő. A természetes hatás kedvelőinek ajánlott az ágakat nem azonos hosszúságúra visszavágni.

Hogyan metsszük a babérmeggy sövényünket?

Amennyiben a babérmeggyünk sövényként szeretnénk, hogy ékesítse kertünket a metszését tekintve talán több energiát igényel, hiszen a forma megtartása érdekében ajánlott az évi két metszés végrehajtása. Ha a sövény metszését tervezzük, kalkuláljunk a babérmeggy évenkénti két növekedési szakaszával, ahhoz igazítsuk a metszését. Eszerint érdemes az első metszést június beköszöntével megejtenünk, ha ezt a metszést eltoljuk és később végezzük el, akkor azzal a bokor második növekedési szakaszát is megsemmisítjük. A második metszéssel szeptember vége felé szükséges terveznünk.

A babérmeggy alakításával, nyírásával számtalan lehetőséget rejt magában, amennyiben nyíratlan örökzöldként tervezünk vele kertünkben, úgy lazább hátteret ad, ilyenkor a természetes megjelenésű és évente egyszer az öreg, elhalt ágakat megmetszenünk. Jó kerítést helyettesítő és kiváló háttérnövény díszcserjeként, sövényként, természetesen kuszára metszett ágakkal, vagy szabályos metszéssel különféle formákat ölthet. Egy biztos, kellő gondoskodással fantasztikus örökzöld dísze lehet kertünknek.