blog

Milyen gyümölcsfát ültessünk homokos talajba?

2021.10.26 07:25
Milyen gyümölcsfát ültessünk homokos talajba?

Amennyiben Ön azok táborát erősíti, akik fogják a fejüket, hogy kertjét homokostalaj borítja, akkor ne keseredjen el. Ha eddig azt gondolta, hogy homokos talajba semmit sem lehet ültetni, el kell, hogy mondjuk nem akkora nagy a baj, mint azt hiszi. Ebben a cikkünkben ugyanis eloszlatunk minden kételyt és segítséget nyújtunk, abban is, hogy melyek azok a kerti növények, amelyek alkalmasak arra, hogy homoktalajba ültessük őket. Nem is gondolnánk, hogy mennyi előnnyel járhat, ha kertünk nagyrészét ilyen talaj borítja. Előnye például, hogy könnyedén művelhető, tavasszal gyorsabban felmelegszik és nedvesen tartva, minden gond nélkül jól járható, ráadásul amennyiben sok levegőt tartalmaz a gyökerek is sokkal intenzívebben növekednek benne.

A homokos talaj adottságai

Persze mielőtt felmerülne a kérdés, hogy akkor miért nem homokos talajra vágyik mindenki eláruljuk, hogy amely előnyei vannak, hátrányai pont ugyanazokból fakadnak. Így tehát ez a típusú talaj, amilyen gyorsan melegszik, olyan gyorsan le is hűl, a víz gyorsan átfolyik rajta nehezen tárolja azt, ezért pedig gyorsan kiszárad, amelynek következtében pedig nehezen járható.


A hazai homoktalajok egyik pozitív tulajdonsága azonban, hogy magas csillámtartalmúak, amely különböző tápanyagokat biztosítanak a növényeknek, mint például kálium, bór, vas, cink. Jellemzően tápanyagtartalmát tekintve alacsonynak mondhatjuk. A szerves anyag tartalma gyorsan lebomlik és kimosódik, ebből adódik, hogy tápanyag szolgáltató képessége sem túl magas. Azonban, ha megfelelő mennyiségű humusszal, plusz tápanyagokkal és vízzel látjuk el, akkor kivételesen hálássá válik. Tehát egy kis többlet odafigyelésre valóban szükségünk lehet, ha ilyen területtel rendelkezünk, de nincs minden veszve.

Általánosságban elmondható róla, hogy abban az esetben, ha a homokréteg alatt, de még a gyökerek által elérhető mélységben, vízzáró agyagpad helyezkedik el, akkor alkalmas a gyümölcsfák telepítésére. Vannak területek, mint az Alföld, Nyírség vagy Somogy, amelyek homoktalajai híresen jó gyümölcstermő területek. Ezek országszerte ismert gyümölcseinél, melyeket bizonyára már mindannyian kóstoltunk, mint az alma, a kajszi, a sárgabarack, a szilva vagy a meggy nagyobb bizonyosságra nincs szükség, hogy a gyümölcsfák számára kiváló föld lehet a homokos talaj.

A következőkre érdemes még oda figyelni

Ahhoz, hogy a fánk szépen növekedjen és megfelelő mennyiségű termést hozzanak nem elég csak a talaj adottságait figyelembe vennünk. A gyümölcsfákról elmondható, hogy homokos és agyagos talajban egyaránt jól érzik magukat, de érdemes a terület nagyságát és a korábbi kihasználtságot is figyelembe venni a telepítés előtt. Kifejezetten ajánlatos többféle gyümölcsfát, vegyesen ültetni a porzás végett.

A gyümölcsfákon kívül egyes bokron termő gyümölcsök számára is jó termőtalaj lehet még, mint a szedermálna a feketeszeder vagy a szőlő.