blog

Milyen fát ültessek a ház elé?

2021.10.26 07:21

A saját kerítésén belül szinte természetes, hogy nagy gondot fordítunk kertünk kialakítására, annak egységes képére arra, hogy milyen növényekkel ültessük be, termesszünk-e valamit, legyen-e gyümölcs fa, vagy csak virágos kert. De sokakban felmerül az igény, hogy portájuk utcafronti részét is szeretnék fásítani, hogy ezzel is barátságosabbá tegyék otthonuk és lakókörnyezetük képét. Ráadásul az árnyékot adó fák, a levegő minőségét is javítják, ezért fontos szerepet töltenek be mindennapjainkba.

Nem véletlen, hogy a legtöbb városvezetés külön figyelmet szentel a fásításoknak, ráadásul sokkal kevesebb gonddal jár, mint a virágok vagy cserjefélék gondozása. A következő cikkükben az utcafronti fásításhoz adunk néhány praktikus tanácsot.

Milyen szempontok szerint válasszunk?

Természetesen az állítás, hogy ezekkel a fákkal soha többé nem kell foglalkozni, azért ebben a formában nem állja meg a helyét, de sokkal kevesebb gonddal járnak, mintha bármi mást ültetnénk az utcára. Sokan azért választják a fát, mint utcafrontot díszítő elemet, mert sokkal kisebb az esély rá, hogy bárki elvinné, mint az apró, gyorsan kiásható vagy levágható virágokat.

Mielőtt azt gondolhatná, hogy bármelyik alacsony igényű fa alkalmas erre a feladatra, eláruljuk, hogy az utcafronti fásítás kulcsmomentuma a kiválasztásban rejlik. A meggondolatlan impulzus vásárlás megannyi problémát okozhat, mint például a fajta magassága, a terebélyes lombkorona vagy a törékeny ágak és sűrűn hulló termések. A legtöbb városrendezési szabályozás előírja, hogy a portáját mindenki maga köteles rendben tartani. Éppen ezért, hogy a lehető legkevesebb munkával járjon, de minél több élvezettel az, hogy fásítjuk az utcát, olyan fát válasszunk, aminek a lepotyogó termését és leveleit nem kell napi szinten gereblyézni vagy söpörni.

Az ültetés előtt jó, ha tisztában vele, hogy az utcára, ilyetén módon pedig közterületre ültetett fák, automatikusan az önkormányzat tulajdonába kerülnek, ami abban az esetben tud problémát okozna, ha a fa kivágásáról van szó, mert az attól kezdve engedélykötelessé válik. A fenntarthatóság és a hosszú távon való gondolkodás végett a legtöbb vezetés balesetveszély vagy anyagi károkozás fennálló lehetősége mellett bírálja el pozitívan a fa kivágására irányuló kérelmeket.

A nagyra növő fák rákfenéje, hogy általában gyökérzetük is, igen terebélyes és erős, amely képes akár a járdát vagy az utat is tönkre tenni. Bosszúságot okozhatnak még azok a fajták, amelyek vonzzák a különböző bogarakat és madarakat, ami a szomszédokkal konfliktust generálhat, valamint nem célszerű olyat választani, amely erősen allergén. Ültetés előtt érdemes a helyi önkormányzattal felvenni a kapcsolatot és egyeztetni, tájékozódni a helyi rendeletekről, arról, hogy mely fajtákat tilos ültetni és mik az ajánlott lehetőséget. Tehát érdemes jól átgondolni a döntést és mindenképpen alaposan megismeri az ültetni kívánt fát.

Néhány általunk ajánlott lehetőség

Selyemakác
Gyorsan nő, de nem túl nagyra, ebből kifolyólag árnyékot is csak mérsékelten ad, azonban kifejezetten szép, virágai rendkívül feldobják az összképet, termése viszont időnként szeméttel járhat.

Szivarfa
Korábban már hosszabban írtunk a szivarfa pozitív tulajdonságairól és ott is kiemeltük, hogy méreteiből kifolyólag kifejezetten ajánlatos utcafronti fásításhoz.

Vérszilva
Nagy hőségben igényli a plusz öntözést, de alapvetően jól bírja a városi klímát, szmogot a virágai és a levelei egyaránt díszítik, több egymás mellé ültetve fasorként vagy sövényként is jól funkcionál.