blog

Milyen a savanyú talaj?

2021.10.26 07:17
Milyen a savanyú talaj?

Bizonyára már Ön is hallotta azt a kertészeti kifejezést, hogy savanyú föld, ha még nem, nem kell megijedni ez nem valami olyasmi, mint a savanyú tej. Ez a kifejezés nem egy minősítő jelző, hanem a talaj típusát, jobban mondva annak pH értékét jelöli. Két féle kontextusban találkozhatunk vele leggyakrabban, az egyiknél az adott talajról beszélünk, a másiknál pedig a növényekről, amelyek ezt a típusú talajt kedvelik a legjobban. Cikkünkben ezek hátterének fogunk egy kissé utána nézi, hogy érthetőbb legyen mit is értünk savanyú talaj alatt.

Növény ültetésnél, virágosításnál és kertészkedésnél az egyik legfontosabb tényező, hogy milyen típusú földdel dolgozunk. Az egyes növényeknek más-más igényeik vannak, amely kiterjed arra is, hogy milyen jellegű talajban érzik magukat a legjobban.

A növénytermesztés sikeressége sok, talajjal kapcsolatos tényezőtől függ, mint például humusztartalom, termőréteg mélysége, kémhatás (pH), víz-, levegő- és hőgazdálkodás, tápanyag-szolgáltató képessége. Haladva a prioritási listán és témánk legfontosabb pontja felé, most vegyük elő a föld pH értékét, amely nagyon fontos tényező a kert életében, mert ez alapjaiban határozza meg a növények tápanyag felvevő képességét és ebből adódóan pedig a fejlődését.

Hazánkban a savanyú kémhatású talaj előfordulása viszonylag ritka, ezért általában, ha olyan növényt választunk, amely ezt igényelné különböző módokon kell biztosítanunk számára a savas pH értéket. Gyakori probléma, hogy egy növény a legakkurátusabb módon van nevelve mégsem úgy fejlődik, ahogy azt elvárnánk, ezért rendszerint a föld nem megfelelő pH értéke a felelős. Ennek ellenére nem kell lemondania kedvenc növényeiről, mert van megoldás.

Mit nevezünk savanyú talajnak?

A kerti talaj pH értékének mérésére többféle lehetőség is létezik, akadnak tesztcsíkok és különböző mérőeszközök melyek pontos számadattal szolgálnak számunkra. Amennyiben elegendő egy körülbelüli szám is, akkor néhány konyhai eszköz és alapanyag segítségével, akár otthoni körülmények között is mérhető a talaj pH értéke.
Ha a talaj pH értékének eredménye 6.8 és 4.5 közötti, akkor Önnek javasolt a savanyú talajba való növények ültetése.

A szabadföldi ültetés során az ültetőgödör földjét teljes egészében szükséges kicserélni savanyú földre, azaz savanyú tőzegre, amely a növény új közegévé válik. A talaj átmosódása végett, ez nem tud végleges megoldásként szolgálni, ezért a savanyú földet bizonyos időközönként pótolni szükséges, de fenyőkéreggel vagy fenyőtűlevéllel szintén fokozhatjuk a savanyú hatást.

Egy másik megoldás lehet még a cserepes nevelés, amikor a növényt egy nagyobb edénybe ’A’ típusú földdel ültetjük át. Ez azért jobb megoldás, mert ilyenkor a növény talaja teljes mértékben savas kémhatású marad. Léteznek más megoldások a házi talajsavanyításra, de ezeket kevésbé ajánljuk, mert hatékonyságuk bizonytalan és nagyobb kárt okozhatunk, mint amekkora hasznot hozna.

Tehát, ha például a liliomfák egyikére, a som félékre, kék magyalra, netán japán juharra vágyunk, nem kell róla lemondani éppen csak a fent említett két lehetőség egyikét alkalmazni. A vásárlás és ültetés előtt az áhított végeredmény érdekében mindenképpen tájékozódjunk az adott növény talaj igényeiről.