blog

Milyen gyorsan nő a platánfa?

2021.10.25 07:25
Milyen gyorsan nő a platánfa?

Bizonyára Ön is ismeri azt az érzést, amikor meglát valamit és azt érzi, hogy szüksége van rá. Annak érdekében pedig, hogy a vágyott dolgot beszerezze mindent megtesz. Sajnos az a rossz hírünk, hogyha ez a vágyálom éppen egy platánfa, akkor bizony érdemes átgondolni, hogy ez csupán csak vágy maradjon. Legalábbis abban az esetben, ha Ön nem több hektárnyi területtel rendelkezik, akkor mindenképpen. Ugyanis a címben szereplő kérdésre az egyszerű válasz az, hogy nagyon gyorsan és nagyon nagyra. A platánok robosztus és ebből adódóan tekintélyesen szép fák, de sajnos kertesházi környezetbe kevésbé ajánljuk. Azonban, hogy ezek miértjére választ kapjon, vagy éppen egy nagy területre szeretne platánt ültetni, akkor mindenképpen érdemes végig olvasnia cikkünket.

Mit érdemes tudnunk a platánfától?

A platánfélék a próteavirágúak rendjébe tartozik, azonban rendszertani helyük sokszor vita tárgyát képezik, egyesek a rózsavirágúak közé, mások a csalánvirágúakhoz, de a tradicionális taxónima a barkás fákhoz sorolják őket. Hatalmas lomkoronájukkal és monumentális méreteikkel régóta díszítik világunkat, valószínűsíthetően a felső kréta korszakból származnak.

A platánok kivétel nélkül nagy fák, ezt az ültetésénél mindenképpen vegyük figyelembe, nem érdemes aprócska kertbe tervezni őket. Méretéből adódóan problémát okozhat gyökere, amely utat tör magának és képes a betonburkolatot is feltörni, továbbá leuralja kertünket és elnyom minden más növényt. A platánfa könnyen felismerhető díszes, mintás kérge alapján fiatalon piramis alakúvá nő, később kezd csak el kerekdedebb formát ölteni és a kor előrehaladtával szélesedni.

A fa növekedési üteme gyorsnak és intenzívnek nevezhető, évente körülbelül 30-65 cm magasság növekedéssel lehet számolni. Gyökerei rendkívül szívósak, képes megemelni a járdákat és behatolni a csatornavezetékekbe. Gömb alakú termése egészen tél végéig rajta marad, nagy fényes levelei jellegzetesek és sötétzöld színűek.

Hogyan ültessünk platánfát?

Ahogy azt már fentebb említettük a platánok nagy és viszonylag gyorsan nővő fák, általában 30, de akár a 35 méter magasságot is elérhetik. Azzal azonban érdemes számolni, hogy néhány évre szükség lesz, hogy lomkoronája hűs árnyék adóvá váljon.

A platán alapvetően egy edzett, kevés törődést igénylő fa, szinte bármilyen talajon megél. Ahhoz azonban, hogy igazán szép nagy fája legyen természetesen érdemes gondoskodni az alapvető szükségletekről, melyek esetében a tápanyagban, humuszban gazdag, üde talajba való ültetése, ekkor erőteljesebb növekedést mutat. A tápanyag utánpótlást kevésbé igényli, de időnként szánhatunk erre külön figyelmet. Lehetőség szerint napos, de legalábbis félárnyékos helyre ültessük, vízigénye elég magas. Az első néhány évben érdemes koronaalakító metszést alkalmazni, később elég csak igény szerint ritkítani.

Amennyiben úgy döntünk, hogy továbbra is platánfát szeretne ültetni, akkor az ültetőgödör előkészítésével kezdje, amely legyen 2-3 szorosa a gyökérzet méretének. A gödör talaját forgassuk át, hogy minél porhanyósabb legyen majd a növény számára a közeg. A gödör aljába helyezzünk 10-15 kg szerves trágyát, amely ne érintkezzen közvetlenül a gyökérzettel, ezért ezt takarjuk be 10-20 cm vastagon, porhanyós földdel, majd ez után jöhet a növény az ültetőgödörbe.

Abban az esetben, ha a növény földlabdás, amely jutazsákban van, azt nem kell eltávolítani, mert szerves anyag révén minden segítség nélkül lebomlik majd. Az ültetési magasság megegyezik a faiskolai magassággal, majd talajszintig töltsük vissza a földet, és vízzel együtt tömörítsük.