blog

A kivi talaj- és tápanyagigénye

LTE
2021.10.24 12:07
A kivi talaj- és tápanyagigénye

A kivinek nincsenek túlságosan nagy igényei a talaj és a tápanyag  vonatkozásában. Szerencsére kártevői sem nagyon akadnak, így ha garantálunk számára néhány könnyen tartható feltételt, meghálálja majd a gondokodást. Az alábbiakban megnézzük, milyen a kivi talaj- és tápanyagigénye, hova érdemes ültetni és hogyan kell gondozni ahhoz, hogy gyümölcsözően fejlődjön.

Milyen földet szeret a kivi?

Szerencsére a kivinek nincsenek különleges “kívánságai”, így egy átlagos kertbe bátran beültethető. Az agyagos talajt nem kedveli, de hazánk területén ez a talajtípus csupán néhány százalékban fordul elő. Kémhatás tekintetében a tökéletes talaj a kivi számára a semlegestől egészen az enyhén savasig terjed. A talajvíz sem előnyös számára, a pangó talaj árt a gyökereinek, így válasszunk olyan területet a kivi ültetése során, mely jó vízgazdálkodással, mély rétegezettséggel rendelkezik. A kivi a homokos talajon is képes növekedni.

Leginkább a félárnyékos, mérsékelten napos területet kedveli, ez hasonlít ugyanis leginkább eredeti élőhelyéhez. Fontos, hogy a kivi ültetési helye széltől védett is legyen, a fiatal hajtásokat ugyanis könnyedén elpusztíthatja egy-egy erősebb tavaszi szellő. A fagykárok minimalizálása érdekében érdemes a kert nyugati oldalára ültetni a növényt. Az első évben a fiatal hajtások érzékenyek a fagyra, így őket takarjuk le szalmával vagy egyéb takaróanyaggal télvíz idején.

A kivi tápanyagigénye sem jelentős

A kivi tápanyagigénye egyszerűen kielégíthető. Figyelemre méltó a nitrogén igénye, amely szárított marhatrágyával vagy műtrágyával elégíthető ki nagyipari termelésben. Hobbikertészeti körülmények között trágyázni nem ajánlott a tápanyag-túltelítődés elkerülése érdekében. Bizonyos mértékű tápanyag-utánpótlásra azonban mindenképpen szüksége van.

Ami azonban kiemelt jelentőségű, az a kivi vízigényének kielégítése. A vizet ugyanis igencsak szereti. Rendszeres öntözéssel garantálhatjuk megfelelő fejlődését. Elegendő víz hiányában nem nőnek majd elegendő méretűre a gyümölcsök, egyéb tulajdonságai sem lesznek megfelelőek, valamint ellenállóképessége is kár szenved majd. Figyeljünk arra, hogy mindig nedves legyen a talaj a tövek körül. 

Láthatjuk, hogy a kivi alapvetően egy ellenálló növény. A fejlődésének megfelelő, a kivi szempontjából optimális körülmények megteremtésével minden bizonnyal erős, egészséges növényt sikerül majd nevelnünk. Öntözéssel és tápanyagpótlással életerős lesz, mely nem csak ízletes gyümölcsökkel látja el a családot, de a kártevők sem merik majd megközelíteni.