blog

Mikor virágzik a kivi?

LTE
2021.10.24 11:58
Mikor virágzik a kivi?

Ahogy azt már tudjuk, a kivi kétlaki növény, vagyis külön-külön töveken találhatók a porzós és a termős virágok. Ha nem rendelkezünk hím- és nőivarú tővel, a várt kivi termés egészen biztosan elmarad majd. Hogy ne essünk ebbe a hibába, a kivi virágzása során érdemes szemügyre venni a különböző nemű virágokat és ha valamelyik ivar hiányzik (legtöbbször a porzó szokott), könnyedén pótolhatjuk azt. Most utánajárunk, mikor virágzik a kivi és hogyan tehetünk különbséget az eltérő ivarú növények között.

A kivi virágzása

A kivi tavasszal, jellemzően május második felében virágzik. Elviekben bármely porzós típus képes megtermékenyíteni bármely termős tövet, ha a virágzás egyszerre, egy időben következik be. Ha nem rendelkezünk mindkét ivarú növénnyel, feleslegesen várjuk a termést. A legismertebb a Hayward termős fajta, melyhez kitűen passzol a Tomuri, mint porzós típus. 

A virágok nemének megállapítása a hobbikertészek számára is rendkívül egyszerű. A termős virág közepében gyönyörű, sugaras formában elhelyezkedő bibék vannak, melyeken ugyan található virágpor, azok nem termékenyek. A porzós virágok közepében bibét nem találhatunk, viszont virágport annál inkább, melyek képesek a termős virágok megtermékenyítésére. A beporzást a méhek végzik.

A kivi virágzása során a növények neme más módon is megállapítható, ráadásul már a bimbó bontás előtt: a termős tő legtöbbször csak egy virággal rendelkezik, melyet a 4-5. rügytől kezdődően hoz. Ezzel szemben a porzós tövön akár 3-4 virág is felfedezhető, melyek akár a növény tövén közvetlenül is elhelyezkedhetnek. Az elsőként lehullott virágok rendszerint porzós virágok, a későbbiekben földre eső, meg nem termékenyült virágok pedig termősek.

Ha nem rendelkezünk mindkét nemű kivi tővel, érdemes az ellenkező nemből is beszerezni néhányat. 1 porzós példány 6-8 termőset is képes megtermékenyíti, így ezzel az aránnyal számoljunk a vásárlás során. A növények átoltására is van lehetőség, ennek kivitelezése azonban bonyolult és szakértelmet kíván. Persze vállalkozó szelleműek megpróbálkozhatnak a kihívással.

A beszerzésnél figyeljünk rá, hogy csakis megbízható, neves forrásból vásároljunk. Bizalomgerjesztő, ha a különböző ivarú növények egymástól elkülönülten kerülnek tárolásra és jól felismerhető, egyértelműen azonosítható címkével vannak ellátva. Ahol azonban “önporzós” jelöléssel kivit találunk, onnan jobb mielőbb elmenekülni.

kivo-viraga

A kivi virágzása után jöhet a szüretelés

Amennyiben a megtermékenyítés feltételei adottak, kis munkával, rendszeres öntözéssel, tápoldatozással és megfelelő metszéssel gazdag termésre számíthatunk majd. A kivi termése az ősz során várható, melyről egy későbbi cikkben lesz részletesebben szó.