blog

Mikor terem a kivi?

LTE
2021.10.24 11:46
Mikor terem a kivi?

A kivi ellenálló, igénytelen növény, így a hobbikertészek is bátran megpróbálkozhatnak otthoni termesztésével. A kivi ültetéséről, gondozásáról, tápanyag- és talajigényéről korábban már született néhány bejegyzés. Most megnézzük, hogy a gondos ápolást követően mikor számíthatunk leghamarabb saját kivitermésre.

Ilyen a kivi termése

A kivi tojás nagyságú, ovális gyümölcs, mely kívül szőrös, barna színű, belül élénkzöld, érett állapotban édeskés ízű, tele apró, fekete magokkal. A boltokban kapható kivi kesernyés, savanykás íze miatt hazánban nem túl népszerű a termesztése. A bolti kivit gazdasági okokból kifolyólag túl korán szüretelik le, hogy aztán utólagos érlelésnek vessék alá. A saját termesztésű kivi édesebb, tápanyagokban dúsabb és egészségesebb is lesz bolti rokonánál.

Kiviszüret saját kertünkben

Arra a kérdésre, hogy mikor terem a kivi, könnyen választ lehet adni. A kivi az ültetését követő harmadik évben hoz majd először termést.  A szüret idejét az első őszi fagyok határozzák meg. A fagy beköszönte előtt, mintegy 8-12 héten át szedhetünk kivit a kifejlett példányokról. Ha megfelelően fejlődik és minden igényét kielégítettük, tövenként akár 20 kg termésre is számíthatunk.

Teljes méretét ugyan már augusztusban eléri a gyümölcs, de ekkor még nem érdemes leszedni a terméseket, ugyanis az ízük még igencsak savanykás lenne. Az érés folyamán megnő a cukortartalma (mely a szüret pillanatában optimálisan mintegy 6,5 % körüli) és feketévé válnak a magjai, ekkor áll majd készen a szüretre. Ez az időszak nagyjából október végére, november elejére tehető. 

A kivi szárát a gyümölcshöz közel vágjuk el óvatosan, vigyázzunk rá, nehogy megnyomódjon. A szüretet kezdjük a nagyobb méretű termésekkel, a kisebbeket még hagyjuk nőni, fejlődni. A kivi teljesen a leszedését követően érik meg. Fruktóztartalma tovább emelkedik keményítőtartalmának cukorrá alakulásával, egészen 12-15%-ig. Ekkor már kellemesen édes ízű lesz, készen áll a fogyasztásra.

mikor terem a kivi

Így tároljuk a kivit

Azt már tudjuk, hogy mikor terem a kivi és mikor van a legideálisabb időpont a szüretelésre. Mit kezdjünk azonban a leszedett gyümölcsökkel? A megfelelő tárolás legalább annyira fontos, mint a szüretelés. A kiviket tartsuk elkülönítve más, érett gyümölcsöktől. Azok ugyanis etilén gázt bocsátanak a levegőbe, ami  hozzájárul a kivi romlásához.

A legjobb 0-5°C közötti hőmérsékleten, hűtve tárolni a terméseket. Minél hidegebb hőmérsékleten tartjuk, annál tovább marad fogyasztható. Egy hideg pince, spajz vagy a hűtő megfelelő hely lehet. Így akár 4-6 hónapig is eláll. Ha 2 hónapos tárolást tervezzük, helyezzük a hűtőszekrénybe lyukacsos nejlonzacskóba még kemény állapotban. Mielőtt el kívánjuk fogyasztani, tegyük szobahőmérsékletre. Pár napon belül a kivi puhává és omlóssá válik, készen arra, hogy magunkévá tegyük. Vigyázat, szobahőmérsékleten nem bírja sokáig, hamar romlásnak indul! Ezért csak annyit vegyünk elő, amennyit biztosan eé fog fogyasztani a család!