blog

Kivi lugas a kertbe?!

LTE
2021.10.23 11:24
Kivi lugas a kertbe?!

A kivi ültetetése során a megfelelő kivi támrendszer kialakítása nagyon fontos. Mivel egy kifejlett példány esetében egy tő akár 100-150 kg súlyt is viselhet, fontos, hogy kellően stabil és teherbíró legyen, valamint megfeleljen a művelés alapelveinek. Nézzük, hogyan építhető ki az említett feltételeknek megfelelő kivi támrendszer!

A kivi támrendszer kiépítése

A kivi ültetése során 1 porzós és legalább 3-5 termős növényre lesz szükség, hogy a tavaszi beporzás biztosított legyen. A töveket ültessük sorba, egymástól legalább 2-2,5 m távolságra, így lesz elegendő helyük a töveknek a megfelelő vegetatív fejlődéshez.  A kivi magas, kiterjedt, dús lombozatú növénnyé nő meg rendkívül gyors ütemben, jellemző rá a kúszás, így ennek megfelelő támasztékot hozzunk létre. Természetesen nem kötelező sorba ültetni a töveket, de így a későbbiekben is módosítható, fejleszthető a támrendszer.

A kivitöveknek válasszunk széltől védett, kissé árnyékos helyet. Az erős tavaszi-őszi szelek ugyanis könnyedén letörhetik a fiatal, fejletlen hajtásokat.  Az ültetést követő első évben a csemeték kinevelésére koncentráljunk, a végleges, kiépített támrendszer kialakítását elegendő a későbbiekben megoldani. 

A kivi csemete kinevelése

Tavasszal egy erős tövet metsszünk vissza 20-30 cm-esre, ebből lesz a növény törzse. Az első évben a függőleges növekedés elősegítése a cél. Ehhez egy 4-5 m hosszúságú karóra lesz szükségünk, melyen felfelé futhat a növény. A növekedés során figyeljünk arra, hogy a tenyészcsúcs mindig felfelé álljon, valamint arra is, hogy ne csavarodjon a karó köré a hajtás.

A támrendszer létrehozása során alkalmazható egy már kiépített rendszer vagy akár a kerítés is. Készülhet fémből, fából, de bármilyen más, strapabíró anyagból is attól függően, hogy kinek mi áll rendelkezésére. A forma tekintetében sem igazán vannak megkötések: a lényeg, hogy bírja a termés és a lombozat súlyát. Az alagútszerű, oszlopokra vagy filagóriára futtatott kivi támaszték is elterjedt, de akár egy kerti pad vagy a hinta fölé boltosuló kivi lugassal is találkozhatunk. 

A legcélravezetőbb azonban az ernyőre emlékeztető forma kialakítása: ennek érdekében először egy vázkar kialakítása szükséges mégpedig úgy, hogy a függőlegesen nevelt ágat kb. 2 m-nél elhajlítjuk és egy huzalhoz kötjük. Az ebből kinövő szálvesszőkön lesznek majd az első termések. A termőkarok megtartásához keresztirányú tartókarokat is fel kell szerelni a támasztékra.

kivi lugas

A kivi lugas megkapó látványa

A kivi lugas kialakításakor arra is figyeljünk, hogy nagy árnyékot vetnek majd a kifejlett példányok, így az alattuk lévő növényeknek nem jut elegendő fény és lehetetlenné válik a fejlődésük. Így a pontos hely meghatározásakor jó ezt is szem előtt tartani. A jó hír az, hogy ezáltal a gyomtalanítást a kivi maga megoldja. 

A kivi nem csak egy termő növény, de dús lombozatával árnyékadó helyként, dekorációként is megállja a helyét. Így sokan a szőlőlugashoz hasonló kivilugast hoznak belőle létre. A nyári melegben a hűvöst adó lugas alá kerti bútorok helyezhetőek, megteremtve így a tökéletes pihenés lehetőségét. Egzotikus, különleges látványt nyújt majd egy ilyen növénykreáció.

A kivi lugas kialakítása során természetesen az ernyő formától eltérő megoldások is szóba jöhetnek, a kivi támaszték végleges megjelenésének csak a fantázia szabhat határt. Arra azonban minden esetben figyeljünk, hogy a művelés alapelvei maradéktalanul megvalósulhassanak a nevelés során!