blog

A kivi termesztése otthoni körülmények között

LTE
2021.10.21 20:36
A kivi termesztése otthoni körülmények között

A közhiedelemmel ellentétben a kivi nem trópusi faj, ennek megfelelően pedig termesztésének nem feltétele a páradús, meleg éghajlat. Sokkal inkább a mérsékelt égövet kedveli, így - sokak számára talán meglepő, de - hazánkban is termeszthető. Ugyanis mind a napsütéses órák száma, mind a csapadékmennyiség, mind pedig a talajviszonyok megfelelőek számára. Nincs szükség sem fóliasátorra, sem pedig téli takarásra a kivi termesztése során égövünkben. Kiválóan tűri a fagyot, így a téli időszakot is könnyedén átvészeli. Lényegében kevés munkával igazán gazdag termést hozhat, ha jól bánunk vele.

 

Erre kell figyelni a kivi termesztése során

A kivi termesztése egyáltalán nem bonyolult, hiszen nincsenek különleges igényei. Sőt, néhány őshonos gyümölcsfajunknál talán még jobban is tűri a különböző időjárási változásokat. Trópusi volta csupán annyiban igaz, hogy a növény Ázsiából, pontosabban Kínából, a Jangce folyó völgyéből származik. Átlagos mennyiségű vízre és tápanyagra van szüksége, növényvédelmi megoldásokat, permetezést szinte egyáltalán nem igényel, mert szerencsére nagyon kevés károkozója van. A metszést kora tavasszal, a szüretet pedig ősszel kell elvégezni. Amiből azonban nem enged, az a megfelelő támaszték. A kivi termesztése során fontos, hogy kellően ki legyen támasztva, ennek biztosítása érdekében akár lugasra is felfuttatható.

A kivi termesztése örömet és finom ízeket hoz

Sokan idegenkednek a kivi tartásától, mert nem szeretik a boltokban kapható gyümölcs fanyar ízét. Az áruházakban megtalálható, külföldről származó kivi sokszor savanyú, kemény és íztelen. Tudnunk kell, hogy a bolti kivit különböző gazdasági érdekek (könnyebb szállíthatóság, nagyipari termelés) miatt jóval azelőtt leszüretelik, hogy teljesen megérett volna. A saját kertünkben termő kivi finomabb, zamatosabb és nem mellesleg egészségesebb is lesz, mint bolti társa. Ha elegendő időt hagyunk neki az érésre, édes és puha gyümölcsöt kapunk majd jutalmul, mely C-vitaminban is rendkívül gazdag. A kivi termesztése során arra kell figyelni, hogy kétlaki növény, így a porzó és a termő két külön növényen található meg. Ha nem megfelelően párosítjuk őket, elmarad a csodás termés.

A kivi termesztése kapcsán számos tévhit kering a köznyelvben és az interneten is. Jól megválasztott növényekkel és egy kis odafigyeléssel azonban mesés termés várható. A cikksorozat további részeiben utánajárunk, hogyan végezhető el a kivi ültetése, szaporítása és gondozása úgy, hogy a termesztése valóban gyümölcsöző legyen.