blog

A leander betegségei 2. - A leander gomba típusai és az élősködök

LTE
2021.10.21 20:25
A leander betegségei 2. - A leander gomba típusai és az élősködök

Az előzőekben megtudhattuk, milyen bakteriális fertőzések áldozatául eshet a közkedvelt leander növény. A baktériumok azonban a károsodásoknak csupán egy részéért felelősek. Hiszen ott vannak még a leander gombás betegségei is az apró kis károkozók mellett.

A leander gombás betegségei

A leander gombás betegségei közül számos típus ismert. Ezek közül néhány még nem ért el Magyarországra, van azonban jópár, amely már évek óta pusztít leandereink körében. 

Leander száraz levelek fogságában 

Sokszor azt gondolhatjuk, hogy a gondos ápolás ellenére leanderünk kiszáradt, ha száraz leveleket fedezünk fel rajta. Pedig elképzelhető, hogy a leander aszkohítás áldozata lett. A leander aszkohítás hazánkban igen elterjedt, ritkán okoz komoly gondot, amikor viszont igen, akkor végletes problémákhoz vezethet. Főleg télen, a leander pihentetése alatt fertőz. Először a leveleket támadja meg, majd a gombásodás tovagyűrűzésével a száradás végül eléri a töveket is. Vigyázat, a lehullott, száraz levelek is fertőznek!

Az ellene való védekezés során a beteg részeket ki kell metszeni, a sebet pedig lezárni sebkezelővel. Így jó eséllyel elkerülhető a gomba továbbterjedése. Emellett megelőzés gyanánt gombaellenes permetezés is javasolt.

leander-betegsegei2

Erre gyanakodjunk, ha a leander levele foltos

A botrítiszes megbetegedéseket olyan gombák okozzák, melyek a növény szárain, levelein és virágain is vizenyős foltokat hoznak létre, majd elterjedve komplett gombateleppé fejlődnek. Végül a növény teljes elszáradását okozzák. A fertőzés forrásai alapvetően megbetegedett növényrészek, de a talajban bizony még áttelelésre is képes a gombafaj. Egyébként magas páratartalmon és viszonylag meleg időben terjed. Védekezés gyanánt az előzőekben ismertetett módszert érdemes követni. A megfelelő lombozat kialakításával a páratartalom normál szinten tartható, a talaj rendszeres, délelőttönkénti  öntözésével pedig a gombásodás kialakulásának kockázata tovább csökkenthető.

Korompenész: átmenet a gombák és a kártevők között

Hogy miért mondhatjuk ezt? Mert a levéltetvek és néhány pajzstetű fajta ürüléke a mézharmat, melyen a különböző gombafajok előszeretettel telepszenek meg. Így alakul a koromlerakódásra emlékeztető korompenész is. Védekezni ellene a növény rendszeres ellenőrzésével és a kártevők irtásával lehet. 

A leander kártevői: a levéltetvek, a pajzstetvek és az atka

A levéltetvek több szempontból is károsak a növényre. Egyrészt előszeretettel fogyasztják a növény minden részét, másrészt a már említett, általuk kibocsátott mézharmat a különböző gombák táptalaja, ami ráadásul a fotoszintetizálást is megnehezíti. A levéltetvek megjelenésekor elegendő egy puha ronggyal letörölni őket. Ha már több ideje tanyáznak a leander levelein, acetamiprid-  vagy olajtartalmú kémiai szerek bevetése válhat szükségessé.

A leander pajzstetű eltávolítása

A leandert többféle pajzstetű képes megtámadni. Természetes ellenségei is vannak, de sajnos nem pusztítják őket kellő hatékonysággal. Ezért a levéltetveknél említett permetezőszerek használa szükséges az ellenük való védekezés során is. Ha inkább maradnánk a természetes módszereknél: vizes szövetkesztyűvel gyönyörűen ledörzsölhetőek az apró élősködők.

Mit tehetünk leander atka ellen?

A takácsatka amilyen kicsi, olyan nagy galibát képes okozni. A leveleket szívogatva fehér foltok jelentkeznek a növényen, ami aztán száradásához és a fejlődés megtorpanásához vezet. Súlyos esetben pókhálószerű képződménnyel borítják be a növényt. A nőstény a telelést nemcsak túléli, de még szaporodni is képes a hideg időben, épp ezért fontos a leander folyamatos ellenőrzése. Természetes módon gyomirtással és párásítással védekezhetünk ellenük, komolyabb esetben pedig permetezőszerekhez is nyúlhatunk.

A leandert számos élősködő választhatja célpontjául, amely aztán gombás megbetegedésekhez is vezethet. A legjobb a megfelelő védekező stratégia kialakítása. Ennek érdekében ellenőrizzük rendszeresen - legalább a napi locsolás alkalmával - leandereink leveleit és amennyiben betolakodót észlelünk, szabadítsuk meg tőle a növényt mielőbb!