blog

A leander betegségei 1. - baktériumos megbetegedések

LTE
2021.10.21 20:00
A leander betegségei 1. - baktériumos megbetegedések

A leander az egyik legszemrevalóbb növény, mely méltán foglalja el kimagasló helyét a házak udvarain, a teraszokon és az erkélyeken is. Víz- és fényigénye igen magas, de ha ezeket megadjuk neki és még tápoldatozzuk is, káprázatos virágzattal ajándékoz majd meg bennünket. Az alapos gondoskodás és védekezés ellenére azonban előfordulhat, hogy különböző kártevők támadják meg a növényt. Jelen cikkünkben megnézzük a leggyakoribb (baktérumos) megbetegedéseket és utánajárunk annak is, mit tehetünk ellenük.

Barna foltok a leander levelén

Amennyiben barna foltokra, duzzanatokra, fekete daganatokra leszünk figyelmesek a leander levelein, szárain, jó eséllyel növényünk sajnos elkapta az egyik legsúlyosabb leander betegséget: a leander rákot, másnéven pszeudomonászos betegséget. A kór újkeletű, pár éve tört be hazánkba és azóta sajnos számos virág halálát okozta.

Ellene metszéssel védekezni lehetetlen, hiszen gyorsan terjed és a leander minden porcikáját megbetegíti. A kitüremkedések kezdetben sárgás színűek, majd zöldre váltanak, végül barna-fekete képződményekként lepik el a leandert. A tumor körül a levelek sárgulni kezdenek, a szivacsra emlékeztető duzzanatból pedig nyomás hatására baktériumos folyadék ürül. Főként a tavaszi-őszi időszakban megjelenő fertőzés sebzések útján történik, mely sebeket a metszés, a fagy általi sérülések, de akár egy ártatlan homokfúvás is okozhatja. 

Hogyan védekezhetünk ez ellen a végzetes kórokozó ellen? Réztartalmú szerekkel történő permetezéssel, az eszközök rendszeres fertőtlenítésével és a szaporítóanyag biztonságos helyről történő beszerzésével. A megbetegedett egyedeket el kell különíteni és sajnos meg kell semmisíteni a fertőzés megállítása érdekében.

leander-betegsegei

A leander levele barnul? Xylella fastidiosa is lehet a ludas

A leander megbetegedésének ritka, de annál súlyosabb oka a Xylella fastidiosa. Jelenleg karanténlistás, de közelgő megjelenésére hazánkban is nagy az esély. A betegség más fajokra - így a szőlőre és a csonthéjasokra is - veszélyes. Beazonosítását nehezíti, hogy négy alfaja is ismert. A rá utaló tünetek a következők: először a leander levelének szélei kezdenek barnulni, majd a csúcsok következnek. Végül sárgássá, szárazzá válik az egész levélzet. 

Leginkább szaporítószerekkel vagy kártevőkkel terjed: a tajtékos kabóca és a mezei kabóca is előszeretettel hurcolja a fertőzést virágról virágra. Védekezés során figyeljünk a szaporítószerek tisztaságára, a kártevők irtására és arra, hogy kizárólag megbízható növénykereskedésből szerezzük be kedvenc leandereinket. A beteg növényekkel kapcsolatos egyetlen megoldás, ha elpusztítjuk őket.

A leanderre számos veszély leselkedik, ami nem merül ki a baktériumos megbetegedésben. Hiszen ott van még az a sok gomba és élősködő is, melyek megnehezítik a leanderek ápolását. Cikkünk következő részében megismerkedünk a különböző gombás megbetegedésekkel és azt is megtudhatjuk, hogyan győzedelmeskedhetünk felettük.