blog

A málna ültetése

LTE
2021.10.21 19:39
A málna ültetése

A málna roppant ízletes, egészséges, vitaminokban gazdag gyümölcs, mely csak úgy olvad a szájban. Kertben való nevelése azonban rendszerint elijeszti a vállalkozó szellemű hobbikertészeket. Pedig a málna ültetése egyáltalán nem nagy ördöngösség, ha tisztában vagyunk néhány tudnivalóval. Kényes igényeire figyelve, alapos gondozással gazdag termést takaríthatunk majd be róla. Nézzük, milyen teendőink vannak a málna ültetése során.

Erre figyeljünk a málna termesztése kapcsán

Nagyon fontos az ültetés helyének precíz meghatározására. Nem szereti ugyanis a talajvizet, az agyagos-homokos földet és az erős szelet sem. Ezzel szemben a málna termesztése során gyakori öntözésre, gyomtalanításra, a kártevők ellen pedig - amelyek előszeretettel támadják meg - rendszeres permetezésre mindenképpen szükség lesz. A málna ültetése ősszel a legkézenfekvőbb, így már két évet követően ínycsiklandozó falatokkal ajándékozhat meg minket a cserje. 

A málna ültetése során tehát fordítsunk figyelmet a következőkre: válasszunk széltől védett helyet, mégpedig olyat, ahol lehetőségünk van a karózásra. A növény ugyanis támasztékot minden esetben igényel, melyet a növekedésével párhuzamosan bővíteni szükséges. A napfényt szereti, az érési folyamat során szüksége is van rá, fejlődéséhez azonban hűvösebb klíma szükséges. 

Láthatjuk, hogy a málna igen érzékeny növény. Annak azonban, aki szereti a kihívásokat, most megmutatjuk, hogyan végezhető el a málna ültetése néhány lépésben. 

málna ültetése

A málna tőtávolság változatai

Az átmeneti évszakokban - tavasszal vagy ősszel - érdemes sort keríteni a málna ültetésére. Kétféle művelési rendszerrel történhet: sövényes vagy töves műveléssel. 

A málna tő- és sortávolsága töves művelésnél 50-100 cm kell, hogy legyen. Ezt a módszert a gépesítés nélküli, ház körüli kis kertekben alkalmazzák. A tövek között felbukkanó sarjakat rendszeresen el kell távolítani, így ez a rendszer sok kézimunkát igényel.

Ezzel szemben a sövényes ültetés során nem távolítjuk el a sarjakat, csupán ritkítjuk őket metszéssel. A sorok és a tövek távolságának ebben az esetben nagyobbnak, 80-120 cm-nek kell lennie. Két-három éven belül a tövek összefüggő málnasövény fallá fejlődnek. Ezt a módszert a nagyobb gazdaságokban alkalmazzák.

Ilyen a megfelelő málna támrendszer

Ha megtaláltuk a fentiekben részletezett, minden szempontból tökéletes helyet a málnatövek számára, jöhetnek a málna ültetés konkrét mozzanatai. A tövek kerülhetnek a kerítés szomszédságába vagy egy kiépített támrendszer mellé is. Ez utóbbihoz két oszlop közé 2-3 sorban feszítsünk ki dróthuzalokat.  A lényeg, hogy a kitámasztásuk stabil legyen és alkalmazkodni tudjon a növény növekedéséhez. 

A málna talajigénye is figyelmet érdemel

A málna a savanyú, laza szerkezetű, tápanyagdús talajt szereti. Ennek érdekében fontos a szakszerű előkészítés: ültetés előtt egy ásóval lazítsuk fel a talajt! A jobb eredés érdekében vágjuk vissza a málnatő gyökereit, majd ültessük őket megfelelő mélységű gödrökbe a támrendszer mellé, egymástól megfelelő távolságra. Végül takarjuk be földdel a töveket. Az ültetéssel meg is vagyunk!

A málna gondozása tavasszal

A történet még nem ért véget, ugyanis a málna termesztésének valódi nehézségei a málna gondozásában rejlenek. A málna vízigénye jelentős, főleg a tavaszi-nyári időszakban. Így a málna gondozása tavasszal alapvetően négy-öt fő feladat köré csoportosul: a rendszeres és megfelelő öntözés, a gyomtalanítás, a növekedéssel együtt a célnak megfelelő támasztékrendszer kialakítása, fenntartása, valamint a permetezéssel történő védekezés a kártevők ellen elengedhetetlen.

A málnabokor metszése 

A  málnabokrok gondozása során a metszésről sem szabad elfeledkeznünk, sőt. Ez az egyik legjelentősebb feladat. A málnabokor metszése évente kétszer esedékes: nyáron, a termőtövek ritkítása érdekében, valamint ősszel, a tövek visszametszése alkalmával. Fontos, hogy a nyári metszés a betakarítás után történjen. A letermett és a beteg vesszők levágását követően pedig csupán 5-6 vessző maradjon a bokron.

A rendszeres hozam és a bokrok egészsége érdekében a málna metszését ősszel is meg kell ejteni. Először a gyenge, károsodott sarjakat távolítsuk el tőből. Ezt követően az egészségeseket kb. 1,5 méteres magasságig vágjuk vissza, majd rögzítsük a támasztékhoz.

A málna ültetése és gondozása nem kis feladat, hiszen a növény folyamatos törődést igényel. Megéri azonban az energiabefektetést, hiszen cserébe ínycsiklandozó és sokoldalúan felhasználható, irigylésre méltó termést hoz majd.