blog

Az áfonya ültetése és gondozása

LTE
2021.10.21 17:44
Az áfonya ültetése és gondozása

Az áfonya nemcsak hasznos növény, de igazán dekoratív is. Termesztése azonban mégsem túl népszerű hazánkban, hiszen rendkívül igényes és a környezeti tényezőkre érzékeny faj. Az áfonya, mint elnevezés nem egy adott fajt, hanem nagyjából 200-at foglal magában,  melyek közül az örökzöld vörös és a fekete áfonya a legelterjedtebbek. Az áfonya termesztése minden évszakban örömet okoz a kertészeknek: nyáron terméseit élvezhetik, télen pedig a ragyogó áfonya bokrok csodás látványát. 

Áfonya ültetése néhány lépésben

Az áfonya ültetése kapcsán a különleges talajigényre, az öntözésre, a tápanyagutánpótlásra és a metszésre kell odafigyelnünk. Mindegyik lépés igencsak meghatározó az áfonya termesztése szempontjából, ezért nézzük most meg őket részletesebben.

Az áfonya talajigénye kiemelkedő

Az áfonya a 4,8-5,2 pH közötti, kissé savanyú, valamint a magas, legalább 3%-os humusztartalommal rendelkező talajt kedveli. Ettől eltérő tulajdonságokkal rendelkező földben nem marad meg és termést sem fog hozni. A legfontosabb az áfonya ültetése során, hogy kényes talajigényét ki tudjuk elégíteni. Mivel az átlagos termőtalaj biztos, hogy nem rendelkezik ezekkel a tulajdonságokkal, ezért érdemesebb nagyobb cserépbe vagy dézsába ültetni a töveket, melybe speciális talajt helyezünk.

A tökéletes áfonya földkeverék

Az ültetésre tavasszal kerüljön sor, ám termésre csak 2-3 év múlva számíthatunk. Az ültetésre szolgáló edénybe helyezzünk savanyú tőzeget és marhatrágyát a magas tápanyag-igény bztosítása érdekében. Végül keverjünk hozzá kevés akác- vagy fenyőavart is, ami teljessé teszi a keveréket. Máris kész a tökéletes mix! Ebben a talajban az áfonya bokor tökéletesen fog fejlődni és gazdag terméshozamot ad majd. 

Ha nem szeretnénk cserepekkel dolgozni, keressünk félárnyékos helyet a kertben, ahol részleges talajcserét hajtunk végre. Nem szükséges túl nagy gödröt ásni, az áfonya ugyanis nem gyökeredzik mélyen. Elegendő a tőnek helyet adó cserép méreténél két-háromszor nagyobb mélyedést létrehozni. A gödröt béleljük ki geotextillel, majd töltsük fel speciális, áfonya termesztésre szolgáló földdel, melyet a legtöbb növénykereskedésben beszerezhetünk. A rendszeres öntözésről és tápoldatozástól (amely a talaj savasságát is biztosítja) nem szabad megfeledkezni. A kiszáradás mulcsolással késleltethető, ami dekorációnak sem utolsó. 

Az áfonya metszése 

Az ültetés és a locsolás mellett az áfonya metszése jelenthet kihívást. Az ültetést követő harmadik évtől évente egyszer, késő télen-kora tavasszal szükséges megszabadítani a növényt az elhalt, idős, gyenge vagy a fagy által károsított ágaktól. A bokor mellett fejlődött tőhajtásokból bőven elég 5-6 darabot meghagyni. 

A metszés során az ismert megbetegedésekkel is érdemes felvenni a harcot, melyek az áfonya bokrot érinthetik: gombás fertőzéseknek áldozatul esett ágak, foltos, elszáradt részek. Ezektől szintén vegyünk búcsút a metszőolló segítségével. A lisztharmat vagy levélfoltosság - mint betegség - szintén gyakran érinti az áfonyát. Ezek ellen használjunk permetezőszert. Azonban ahogy mindenben, a kártevők elleni harcban is a legjobb a prevenció: az egészséges hajtások megőrzésével, a tövek szellős ültetésével elkerülhetjük az áfonya megbetegedését is.

Az áfonya az egyik legkényesebb cserje. Nem véletlenül fedezhető fel termése olyan drágán a boltok polcain. A megfelelő talaj kiválasztásával és/vagy elkészítésével, gondos öntözéssel és precíz metszéssel azonban ragyogó, saját áfonya bokraink lehetnek.