blog

A hortenzia ültetése - mikor a legjobb?

2021.10.06 10:02

A hortenzia (Hydrangea macrophylla) vagy más néven kerti hortenzia minden hobbi és professzionális kertész szerelme. Elkápráztatnak minket a fehér, a kék és a rózsaszín színükkel, a hatalmas, kerek virágfejükkel. Ezek a virágok alapos tervezéssel és kivitelezéssel könnyen lehetnek az ön kertjének ékkövei.

A hortenzia ültetése - a kezdőlépések

Az egészséges hortenziákhoz a tervezést már az ültetés előtt meg kell kezdeni. Az első kérdés esztétikai; milyen színösszeállításban szeretné a hortenziáit? Ha eldöntötte, innentől kezdve már csak a talaj pH-értékén múlik minden; minél lúgosabb ugyanis a talaj, a növény annál rózsaszínűbb lesz.

A következő lépés a lokációra vonatkozik. A hortenziák ugyanis bokorként elég nagyra tudnak nőni, így ültetéskor legalább 3 méterre helyezze el őket egymástól. Ha az esztétikával kapcsolatos tervezés megvan, vágjunk is bele!

Melyek a legjobb helyek? Mikor ajánlott a hortenzia ültetése?

A megfelelő hely ezeknél a növényeknél kulcsfontosságú. Ha itt hiba csúszik a számításba, akkor a virágok könnyen fonnyadásnak indulhatnak. Ezért fontos, hogy olyan helyet találjon, ami részben árnyékos, a talaj jó vízáteresztő képességű és tápanyagokban gazdag. Mindenképpen kerülje a sötétet és a tűző napot és a déli oldalt.

A konténeres hortenzia ültetése

Egy kertészetből vásárolt, konténeres hortenziát először elő kell készíteni az ültetéshez. Helyezze vízbe, hogy a gyökerei alaposan megszívhassák magunkat, és mindenképp széltől védett, árnyékos helyen tartsa őket. Ne felejtse el eltávolítani a sérült leveleket, ágakat.

Az egészséges hortenzia átültetése

A hortenziája átültetésével további egészséges, virágokban gazdag bokrokat hozhat létre. Az átültetésnél ugyanazokra a dolgokra kell odafigyelnie, mintha most először ültetné őket.

A frissen vásárolt hortenzia

Ültetés szempontjából ez a legegyszerűbb, hiszen semmilyen előkészítést nem igényel, azonnal el lehet kezdeni vele a munkát.

Mindhárom esetben ugyanabban az időben ültethető a növény.

A kora nyár vagy az ősz a legjobb a hortenzia ültetésére.

Bár a hortenzia odafigyelő gondoskodást igényel, az ültetés ütemezését könnyű megjegyezni. A kora nyár az egyik jó időpont, ekkor ugyanis még nincs szárazság és túl meleg, viszont a tavasszal ellentétben ilyenkor már túl vagyunk a fagyokon. Az ősszel pedig már túl vagyunk a hőségen, a november-decemberi fagyok viszont még nem jelentek meg.

Az ültetés után fontos, hogy ne hagyja magára a növényt. Előfordulhat, hogy időnként szüksége lesz egy kis odafigyelésre, ugyanis a gyönyörű virágzás előtt először egy erőteljes gyökérrendszert kell kialakítania.

Ezek azok a tényezők, amelyek meghatározzák a virág szépségét. Ha betartja, hogy a hortenzia ültetését kora nyárra vagy őszre időzíti, akkor a várt eredmény nem fog elmaradni.