blog

Milyen virág illik a temetőbe?

2021.10.04 06:23
Milyen virág illik a temetőbe?

Keresztény ünnepeink egyike a november 2-án tartott Halottak napja megemlékezés, ekkortájt sokan látogatnak ki a temetőkbe, hogy elhunyt szeretteikre emlékezzenek. Felmerülhet a kérdés, hogy milyen virágot illik vagy praktikus vinni a sírhoz. Következő cikkükben ehhez kívánunk egy kis segítségül szolgálni.

Mire érdemes oda figyelni a választásnál

Természetes, hogy olyan virágot szeretne vinni vagy ültetni, amely kellően kifejezi az elhunyt iránt érzet szeretetét és tiszteletét, mellyel megadja a megemlékezés megfelelő módját. A legtöbben azonban nem tudnak heti szinten ellátogatni a sírhoz és rendben tartani azt, az elhervadt virágokat leszedni és helyükre újat tenni. Sok temető rendelkezik sírhelygondozási kislexikonnal, amely segít, eligazodni abban, hogy milyen típusú növényt érdemes ültetni a nyughelyhez, ami kellően kifejezi tiszteletünket, nem igényel napi gondozást és a temetőt karbantartó munkatársaknak sem fog fejtörést okozni munkájuk elvégzése során.

Érdemes időtálló és kevés gondozást igénylő növényt választani, amely sokáig megfelelő éke lehet a nyughelynek. Minden esetben legyen tekintettel a szomszédos sírokra, olyat válasszon, aminek méretei megfelelnek, nem túl nagy vagy hivalkodó. Fontos szempont még a választásnál, hogy lassan növekvő és semmiesetre se az invazív fajok egyike legyen. A technikai kérdéseket sem utolsó szem előtt tartani, mint hogy milyenek a fényviszonyok, mennyi csapadékra lehet számítani.
Amennyiben nagyon tanácstalan, jó kiindulás lehet, hogy az elhunyt milyen virágokat és növényeket kedvelt. Sokan választanak virágzó növényeket, amelynél nem elhanyagolható, hogy az évelők plusz gondozást igényelhetnek és az elszaporodásukat is meg kell akadályozni, erre egyszerű megoldás lehet, hogyha cserépben ülteti a sírhelyhez. Ugyanakkor az egy nyáriaknak is lehetnek többlet igényei, például a locsolás tekintetében.

Milyen növényt válasszunk?

Gyakorta szeretnének a szerettek a sírhoz fát ültetni, egyfajta jelképként az élet és halál, az elmúlást és növekedést szimbolizálva. Amennyiben Ön is hasonlóban gondolkozik mindenképpen alacsony növésű törpe fát válasszon, amely idővel nem takarja el teljes egészében a sírt, valamint árnyékot adó lombkoronájával nem akadályozza majd más növények növekedését. Megfelelő választás lehet az áprilisban csodálatosan virágzó magnólia fák valamelyike, a babarózsa, az orgona, a japán juharok több fajtája is. A kiválasztott fa illeszkedjen a környezethez, az elhunyt személyiségéhez és a többi virág igényeihez, valamint jól mutasson azokkal.

Ideális választásnak bizonyulhatnak a sziklakerti évelők, melyek jól bírják a szárazságot és nem igényelnek különösebb gondoskodást, mint például a kövirózsa. Időtálló és egész évben takarást biztosító növény a levendula, a zöld és hamvas cipruska vagy az orvosi zsálya.

Amennyiben van lehetősége rendszeresen kilátogatni a temetőbe, választhat olyan növényeket, amelyek több odafigyelést igényelnek, ilyen például a rézvirág, a százszorszép vagy a bársonyvirág.
A kevesebb több elvét követve, harmóniára törekedjen a növények legyenek összhangban egymással és egyszerre maximum 3-4 különböző fajtát ültessen, a sírhely hirdesse a békét.