blog

Milyen menta fajták léteznek?

2021.10.04 06:18
Milyen menta fajták léteznek?

Bármiről is legyen szó, zöldség, gyümölcs vagy akár fűszernövény a saját termesztésünket fogyasztani semmihez sem fogható. A sütés-főzés szerelmesei pedig egész biztosan tudják, hogy az étel lelke a fűszerezésben rejlik. A legtöbb fűszernövénynek pedig, akár nincs is szüksége nagy helyre, így a megfelelő gondozás mellet, balkonládában vagy cserépben is jól tudják magukat érezni. A menta egy sokoldalú alapanyag italokhoz, ételekhez vagy süteményekhez, amit a világon mindenhol termesztenek, így szinte nincs az a konyha, ahol ne fordulna elő.

Mit érdemes tudnunk a mentáról?

A gyógynövény, amelyet menta néven ismerünk valójában a tágabb mentafélék családjába, az ajakosvirágúak rendjébe és az árvacsalánfélék családjába, a Lamiaceae nemzetségébe tartozik. Számos más népszerű gyógynövényünkkel együtt, mint például az oregánó, a kakukkfű, a levendula vagy a zsálya.
A menta évelő növény, amely tavasszal az elsők között érkezik. Nagyon szívós, jól ellenáll a különböző környezeti adottságoknak, a melegebb éghajlaton ugyanúgy, ahogy hűvösebb időben is egész évben nő. Fontos megjegyezni, hogy az évek során sem veszít karakteres ízéből,
azonban a napsütést kedveli a legjobban, egészen addig, amíg a talaja nedvesen van tartva. A menta invazív növénynek számít, erőteljesen terjed. De ne hagyja, hogy ez a tény meggátolja Önt abban, hogy a kertjében friss menta teremjen. Válassza a menta konténerben való termesztését, vagy ha talajba szeretné ültetni akkor, merítse egy nagy edénybe és hagyja a perem körülbelül két centiméterét a talaj felett, hogy megakadályozza a terjedést. A legideálisabb tavasszal ültetni, de erős ellenállóképessége végett a melegebb hónapokban is sikeres lehet az ültetés, amennyiben elegendő vizet kap.

Melyek a leggyakoribb fajták?

A mentának megannyi fajtája ismert, hazánkban a három legtöbbször használt a borsmenta, a fodormenta és a macskamenta.

A borsmenta

Termesztése és szaporítása egyszerű, tavasszal vagy ősszel tőosztással, dugványozással szaporítható, a laza mélyrétegű talajt kedveli a legjobban. Magassága fél és másfél méter közé tehető, virága barnás-ibolyás színű, levele tojás vagy lándzsás alakú és vöröses-zöld színű. Íze először égető, majd később hűsítő. A borsmenta értékét az illóolajban lévő menthol adja, a magyar menta ezen a listán a harmadik, amely 65 százalék körüli mértékben tartalmaz mentholt.

A fodormenta

Ahogy az előbb említett borsmenta úgy a fodormenta is évelő növény, azonban az előzőtől eltérően levelei sötétzöldek. A nedves, árnyékos helyeket kedveli, elviseli a tűzőnapot, de ha lehetőség van rá inkább félárnyékos helyre ültesse. Jól nevelhető cserépben, amennyiben kertjébe ülteti vigyázzon, mert gyorsan szaporodik elnyomhatja a szomszéd növényeket. Kiváló segítség a meghűléses vagy emésztési panaszok enyhítésére.

A macskamenta

A macskamenta körülbelül 20 különböző fajtája ismert, főleg Eurázsia mérsékelt éghajlatán, eredeti környezetében a száraz, sziklás élőhelyén található meg. A többi mentafajhoz hasonlóan a macskamentának is erős illata, elágazó négyszögletes szára és csipkés vagy fűrészes levélzete van. Érdemes őket rovarbarát kertbe ültetni, mert virágaikat a beporzó rovarok és pillangók kifejezetten kedvelik. Legtöbb fajtája kevés gondoskodással is beéri jól tűrik a meleget és a szárazságot, nincs nagy vízigényük. A macskamenta bokornál arra érdemes odafigyelni, hogy kora tavasszal vágjuk vissza néhány centiméterrel a talajszint felett. Továbbá, ha az első virágzást követően, június közepe-vége tájékán a bokrot felére visszavágjuk, akkor az megtartja szép formáját és egészen októberig újabb virágokra számíthatunk.