blog

Milyen geotextíliát vegyek?

2021.10.04 06:11
Milyen geotextíliát vegyek?

A geotextília egy szintetikus permeábilis textilanyag, amely egy áteresztő réteget képez két felület között, a talaj tulajdonságainak javításának céljából használják. A látszólag egyszerű anyag megannyi módon felhasználható, mind a nagyüzemű építőipari kivitelezésben, mind pedig saját ház- és kertépítésnél is hasznos alapanyagul szolgálhat. Az anyag ideális számos infrastrukturális munkához, például utakhoz, vízelvezető szerkezetekhez. De mi most tekintsük át azt, hogy lakossági felhasználóként mire is jó a geotextília és milyet érdemes vásárolni!

A geotextíliák fajtái

A geotextíliák nem lebomló, úgy nevezett geoműanyagból készülnek legelterjedtebb három fajtája: a szőtt, a nem szőtt és a kötött geotextília.

Szőtt geotextília

A legtöbbet forgalmazott geotextília, amelyet ruházati termékeknél alkalmazott technológiával készítenek tapintása filcszerű.

Nem szőtt geotextília

Speciális tűnemezelési eljárással készülnek polipropilén, illetve poliészter szálakból. A teljesítőképességük, valamint élettartamuk növelése érdekében egyes típusokat a gyártás során pluszban hőkezelnek. Jellemzően vastagabb, mint a szőtt verzió, körülbelül 3 mm nagyságú.

Kötött geotextília

A kötött típus az úgynevezett loopback szövési technikával készül, melynél egy sor fonal hurkot kapcsolnak össze. A technikának köszönhetően az anyag nagyon tartós, ellenállóvá válik az időjárással szemben és nehezen koszolódik.

Az anyagot gyártási módja erősen befolyásolja tulajdonságait tekintve, így a geotextíliák felhasználási területe ezzel együtt változhat. Használata mellett szóló érv, hogy a kertbe való beépítése nagyon egyszerű, nem igényel külön szakembert és a kert összképét sem befolyásolja, nem rontja azt, hiszen nem látszik végezhető a kert első kialakításánál és már kész kertnél is.

A geotextília felhasználási lehetőségei

Elválasztás

Főként az utak építésénél használják, hogy a geotextília megakadályozza két szomszédos talaj keveredését. Ezáltal megőrizve a vízelvezetés és az adalékanyag szilárdsági jellemzőit. Alkalmazható például aljzat és kőalap közötti burkolt utakon. A kertben jó szolgálatot tehet, ha nem szeretne egy növény ültetésénél teljes talaj cserét végezni, ebben az esetben elég csak az ültetőgödröt leválasztani az anyag segítségével.

Gyomok és kártevők elleni küzdelem élharcosa

Bár sokan vallják, hogy a kert rendbetartásához a gyomírtás is hozzátartozik, azért, ha ezt kitudjuk küszöbölni akkor sok munkától kíméljük meg magunkat. A térkövezet utak résein gyakorta jellenek meg a gyomnövények, ezt könnyedén megakadályozhatja, ha a térkő alá geotextíliát helyez le. A vakondok elleni ádáz küzdelemben szintén jó szolgálatot tesz, mert nem engedi, hogy azok feljussanak a földfelszínre, köszönhetően az anyag ellenálló, erős szakítószilárdságának, még a a kertet folyton felásó házikedvenc ellen is részleges megoldás lehet.

Hőszigetelő és vízelvezető képesség

A geotextíliák alkalmasak még hőszigetelésre, a nyári szárazságban és a téli fagyok leküzdésében óriási segítség. Biztosítja a megfelelő folyadékáramlást, korlátozza a talajveszteséget. A sűrű szálszerkezet végett jól felfogja a talap apró szemcséit, ugyanakkor a vizet átengedni, ezzel pedig segíti a talapból való vízelvezetést.