blog

Mikor érik a szeder

2021.09.30 11:54

Az erdőn, mezőn járó kirándulók által jól ismert és kedvelt gyümölcs az augusztustól szeptember végéig érő vadszeder vagy földi szeder (Rubus fruticosus). A vadszeder tüskés indái erdők, tarlók, rétek, ligetek mentén nőnek és sokáig nemigen tartották kertekben. Ma már szerencsére a vadszedernél nagyobb bogyót termő, nemesített, tüske nélküli szederfajok is léteznek. Ezek közül a hazai éghajlati viszonyoknak leginkább Rubus fruticosus “Thornfree” felel meg, melyet érdemes a kiskertben is ültetni.

Miért érdemes a kiskertben szedret termeszteni?

A szeder gyümölcse igazi csemege, kissé fanyar és egyben édeskés ízű. Rengetegféle módon felhasználható. Ehető frissen önmagában, remekül illik tejtermékekhez (például natúr joghurtba, vanília fagylalthoz) és főzéshez, sütéshez is használható. Készíthetünk belőle lekvárt, szörpöt, gyümölcszselét, a gyümölcslevesnek is finom ízt ad, süthető süteményekbe, de még borként, likőrként is fogyaszthatjuk.

A szeder könnyen termeszthető vegyszermentesen, mert nincs olyan betegsége, ami ellen állandóan védekezni kellene. Gyümölcse vitaminokban (A-vitamin, C-vitamin), ásványi anyagokban (kálium, kálcium, foszfor, magnézium), antioxidáns flavonoidokban is rendkívül gazdag, levele pedig az egyik legrégebben leírt és ismert gyógynövény.

Szederlevél-tea készítése

Manapság a szederlevélből készült teára gyógynövényként gondolunk, de egykor a fekete tea helyett is használták. Hatásosan kezeli az ízületi betegségeket, a cukorbetegséget, salaktalanít, erősíti az immunrendszert, de lázra és fogínyvérzésre is ajánlott fogyasztani.

A leveleket május és augusztus között gyűjtsük. A teához 1 teáskanál szárított szederlevelet öntsünk le 2-3 dl forralt vízzel. Fémszűrőt ne használjunk!

A szeder egészségügyi hatásai

Nemcsak a levele, hanem gyümölcse is gyógyhatású. A szeder az egyik legmagasabb antioxidáns tartalmú gyümölcs, ezért megakadályozza a hajszálerek károsodását és lassítja az öregedési folyamatokat. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően erősíti a mellékvesét, gazdag rostokban, így a belek egészségének is jót tesz, sőt, immunerősítő hatása is ismert.

A szeder helyes gondozása, nevelése

A szeder évelő növény, vagyis hosszú évekig él és terem, azonban a hajtásai 2 év után elhalnak, melyeket ki kell vágni (a szárat közvetlenül a talaj fölött metsszük el). Az elszáradt hajtások helyett később újak nőnek. Tavasszal vagy ősszel ültessük el 60 cm mély gödörbe, a tövek között kb. 2,5 méter helyet hagyjunk ki.

Fagymentes, napfényes helyet válasszunk számára. Érdemes trágyázni is, mivel a humuszos, tápanyagban gazdag talajt kedveli. A trágyát a gödör aljára tegyük, majd fedjük be egy réteg földdel. A második év júniusa-szeptembere között jelennek meg kicsi, fehér virágai, ezért ebben az időszakban kiemelten oda kell figyelni az öntözésre! A szeder ugyanis vízigényes növény, ezért olyan talajba ültessük, ami nem szárad ki könnyen.

Az indákat legyező-alakban rendezzük el és alakítsunk ki támrendszert is a számára. Ideális esetben egy tő szeder kb. 3-5 kg gyümölcsöt terem.