blog

Meddig él a diófa?

2021.09.29 12:37
Meddig él a diófa?

A fenséges diófa árnyékát unokáink is vígan élvezni fogják hosszú élettartamának hála, de ne szaladjunk ennyire előre, ismerjük meg ezt a csodálatos termőt. A dió a diófafélék családjába tartozó nemzetség, ami huszonegy különféle fajt jelöl. De mégis meddig él egy ilyen fa és mit érdemes róla tudni?
enne, hisz kedvenc ünnepi süteményeink egyik fő összetevője.

A köznyelvből ismeretes dió vagy diófa magyarul a közönséges dió. A hatalmasra magasodó fa terebélyes lombkoronával büszkélkedhet, gyökerei pedig teret nyerve maguknak behálózzák éltető talajukat. A nyirkos talaj kedvez a diónak leginkább, ha teret adunk számára kertünkben árnyékot nyújtó, fantasztikus termést adó fával lehetünk gazdagabbak.

Milyen igényei vannak egy diófának?

A diófa igényeit tekintve megelégszik azzal, ha szárazság idején öntözzük, illetve szükség esetén megpermetezzük, erre átlagosan évente 1-2 alkalommal kerül sor. A dió nem tartozik a kényes növények közé, a mérsékelten meleg éghajlat a számára ideális hely, itt érzi jól magát igazán, azonban az öntözést és gondoskodást természetes bő terméssel hálálja meg. Talaj tekintetében főképpen a meszes és tápanyagdús talajt kedveli és persze a napos, fagyoktól védett helyeken érzi igazán jól magát. Fényigényes növénynek mondható a dió, azonban a túlzott nyári hőséget nehezen viseli, ilyenkor kiemelet figyelmet kell fordítanunk a megfelelő vízellátására.

Hogyan érdemes ültetnünk a diót?

Oltvánnyal, illetve magoncokkal is ültethetjük, azonban magonc esetén számolnunk kell arra, hogy akár 10 évbe is telik, mire fánk termőre fordul. Az oltvány esetében már akár a 3. vagy 4. évben is termőre fordulhat a diónk. A tavaszi időszakban javasolt a dió ültetése az első kellemes tavaszi napokon akár, illetve a még fagymentes őszi napok is ideálisak lehetnek a telepítés idejének.

Az ültetés első lépéseként érdemes megválasztanunk a tökéletes helyet diófánk számára, ami kellően napos és fagyvédett. Számolni érdemes továbbá a diófa helyigényével. Az ültetés pillanatában nehéz belegondolnunk, hogy pár éven belül 10 méteres magasságot is eléri majd diófánk és terebélyes lombkoronája is helyet követel magának.

Meddig ékesíti kertünket a diófa?

Aki diófával tervez, annak hosszútávra szólnak tervei. Tudnunk kell, hogy a diófa az élettartamának körülbelül feléig folyamatos növekedésben-fejlődésben van, így lehet, hogy az átlagos 15 méteres magasság mellett az sem meglepő, ha akár 30méterre megnövekszik az egykori kis facsemeténk. Törzse átmérője pedig megközelíti a 1,5 métert.

A potenciális élettartama könnyen meglehet 150 éve is. Ahhoz, hogy jól fejlődjön a diófa kertünkben, vagy az utcán a ház előtt mély rétegű, laza és nem mellesleg tápanyagban gazdag, jó vízáteresztő talaj, továbbá enyhe éghajlat szükséges számára. A védett völgyekben különösen fantasztikusan fejlődik. Korát általában külleméről megsaccolhatjuk, hiszen a fiatal diófa kérge sima, szürkésbarna vagy hamuszürke. Ám az idő múlásával mélyen repedezett, szürke héjkéreggé változik. A fiatalabb fákon megfigyelhetjük, hogy a szijács a fehérestől a szürkés fehérig változó.

Mire hasznosítsuk a diót?

A dió szezonja az ősz beköszöntével -szeptember elejétől- akár egészen október végéig is eltarthat. A dió pozitív élettani hatásai miatt nagyon népszerű. Magas vitamin- és ásványianyag tartalma miatt nagyon egészségesnek mondható. A dióbél tehát nem csak ízletes csemege, hanem egészséges is. A-, B- és E-vitaminban, továbbá növényi rostokban és omega-3-zsírsavakban is gazdag.

A termés önmagában is kellemes csemege, melyet szívesen ropogtatnak kicsik és nagyok egyaránt, itt érdemes megjegyeznünk, hogy egy éves kort után akár már gyermekeknek is adható. Ízletes süteményeinknél már nagymamánk megszerettették velünk ezt az olajos magvat, mely nélkül a karácsony elképzelhetetlen l