blog

Hova ültessünk levendulát?

2021.09.29 12:30
Hova ültessünk levendulát?

A levendulaaz árvacsalánfélék családjába tartozó növénynemzetség, amely körülbelül 39 fajjal és számos hibrid fajjal van jelen a természetben. Európában őshonos növény, de a világ számos pontján találkozhatunk különféle fajtáival Észak-Afrikától egészen Délkelet-Indiáig. A levendula nagy népszerűségnek örvendő növény, mely hihetetlenül sokoldalú is, hiszen amellett, hogy kellemes lila színével és apró virágaival mesés dísznövényként funkcionál, a gasztronómiában éppúgy meghatározó szerepe van, mint a gyógyászatban és kozmetikumok gyártásában is.

Mit érdemes tudni a levenduláról?

Az 1700-as években hazánkban is telepítésre került a legnépszerűbb faja, a közönséges levendula (Lavandula angustifolia), amit sokszor csak levendulaként említenek.Nevét két latin szóra vezetik vissza, az egyik a ’lavare’, azaz mosni, míg mások szerint a ’livere’ vagyis kékes színű szóból eredeztethető.
A fásodó szárú örökzöld félcserje kifejlett korában körülbelül 40-60 centiméterre képes megnőni. Mélyre hatoló gyökerei vannak, levelei pedig átellenesen állnak, elkeskenyedő lándzsás küllem jellemzi őket. A nyári (június-július) virágzó cserje álfüzér virágzata el nem ágazó, 5 ágú virágai kékes-lilás színben pompáznak. Általában 1-2termése fejlődik ki négy makkocskájából.

Sokszínű felhasználás

Sokoldalú felhasználása miatt egyre nagyobb teret kapó növényről beszélünk, hiszen ki ne szeretne kertjébe egy ilyen csodának teret adni. Ahhoz, hogy szépen bebokrosodjon levendula és nyugtató színharmóniája szebbé és nem mellesleg illatosabbá varázsolja kertünket, válasszuk ki az igényeit kiszolgáló helyet és talajt kertünkben. A levendula a jól vízáteresztó meszes, lúgos talajt kedveli.

A pangó víz nagy ellensége, melyben könnyen elrohadhat a növény, ezért célszerű ültetés előtt a földjéhez homokot és kavicsot keverni, hogy jó vízáteresztő legyen. Tápoldatozást nem igényel. Érdemes csoportosan egymás mellé telepíteni a levendulát, bár önmagában is szép, de így érvényesül igazán szépsége.

Az ültetési távolságnak körülbelül 50 centiméter maradjon ki a növények között, ám amennyiben szegélynövényként alkalmazza, mondjuk a kerti út mentén, akkor is ügyeljen a legalább 30 centiméteres távolság tartására a levendulatövek között. A levendula alatt fekvő talajt nyugodtan boríthatja kavicsokkal vagy fenyőkéreggel, ezzel meggátolva a gyomosodást, csupán a töve közvetlen közelét ne takarjuk be, nehogy befülledjen az. Mivel egy mediterrán növényről van szó, ami kedveli a közvetlen napfényt, sőt lételeme, ezért igyekezzünk napos-meleg helyre telepíteni, ahol legalább 6 órát közvetlen napfényben sütkérezhet. Szárazságtűrő növény, csupán ültetését követően -míg gyökeret nem ereszt- igényli a heti 1-2 alkalommal történő öntözést. A levendula telepítésének legoptimálisabb ideje február közepére-végére tehető.

Miért érdemes telepíteni?

Amiért mindenképpen jó ötlet a levendula telepítése, az az, hogy mindenki megtalálja a számára legoptimálisabb felhasználási módját.

• A kulináris élvezetek hódolóinak az alapvető ízesítéseknél is fantasztikus lehet, mint például egy levendulás limonádé, vagy levendulaszörp, de akár gyógytea alapanyagnak is kiváló lehet, nyugtató hatását így is érvényesítheti. Egyre gyakrabban találkozhatunk a levendulával sütemények vagy édességek ízesítőjeként, de akár levendulás gint és sört is kóstolhatnak a különlegességekre vágyódók.

• A szépségipar is kiaknázza kellemes illatát és nyugtató hatását, így kézkrémekben, fürdőolajokban, de akár arcápolási termékekben is megtalálhatjuk az összetevők sorában.

• Intenzív illata számunkra kedves, azonban a rovarokat távol tartja, így a levendula környezetében élő növények nem tetvesednek, ha pedig ruhásszekrényünkbe lógatjuk be a levendulát távol tarthatjuk a molylepkéket kedvenc ruhadarabjainktól.

• Gyógyászati hatása is nagy múltra tekint vissza, hiszen épp annyira jó fertőtlenítő, mint ahogyan kellemes nyugtató hatású, továbbá lazító és görcsoldó hatása is ismert.
Bár temérdek jó hatással bír és sokoldalúan felhasználható növényről van szó, ha csupán könnyű gondozhatóságáért és szemet gyönyörködtető látványáért telepíti kertjébe, akkor is bizton állíthatom, sok örömet fog okozni ez a lilás színben tündöklő növény.