blog

Hova ültessük a medvehagymát?

2021.09.29 12:25
Hova ültessük a medvehagymát?

A medvehagyma egy egyszikű növény, ami a spárgavirágúak rendjébe és azon belül is az amarilliszfélék csoportjába tartozó faj. A fantasztikus növény nevét arról kapta, hogy a barnamedvék imádják majszolni terméseit, akár a föld alól is képesek kiásni azt, de a vaddisznóknak is igen nagy kedvence. Különféle neveken ismeretes még: vadfokhagyma, selyemi hagyma, kígyóhagyma és sási-hagyma néven is emlegetik.

A medvehagyma megjelenése és ismertető jegyei

A megnyúlt buzogány alakú, fehér színű hagymájából két tojásdad, végén hegyesedő levelet hajt, mely tőlevelek akár 25 centiméter magasságra emelkednek. Körülbelül 4 centiméter széles levelei sötétebb zöld fonákjukat a nap felé fordítják. Virágzáskor hófehér, tömött ernyőkben nyíló virágok díszítik.

A hatalmas zöld leveleiről ismeretes hagyma évelő növény, aminek kedvelt élőhelye az erdő, hiszen az árnyas nedves helyeken érzi jól magát és leginkább a savas pH-val rendelkező talajt kedveli. Már messziről kiszimatolható, hiszen levelei fokhagyma illatot árasztanak, melyek kora tavasszal jelennek meg, ám a nyár elejére el is száradnak. Magyarországon jellemzően a bükkös, tölgyes és gyertyános erdők aljnövényzetében láthatjuk tömegesen felbukkanni, ahogy szőnyegszerűen beborítja hatalmas leveleivel a talajt. Az elmúlt időszakban a gasztronómiában újból kiemelt szerepe lett, kellemes íze és jótékony hatása miatt ismét nagy népszerűségnek örvend.

Jótékony hatásai közt tartják számon, hogy kedvezően hat a vérkeringésre és az emésztőrendszerre egyaránt. Fő hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható allicin, mely baktérium-, és gombaölő hatása révén a gyomor és bélrendszer fertőzései ellen is felveszi a harcot. Vérnyomáscsökkentő hatásáról és magas vastartalmáról is híres, de a méregtelenítő és az immunrendszer erősítő hatása miatt is javallott a fogyasztása, az amúgy is feltöltődős tavaszi időszakban. Népi megfigyelések szerint a fejfájás és szédülés enyhítésére is remekül alkalmazható. A gyógyszeripar is felfigyelt a medvehagyma jótékony hatásaira, így gyógyhatású készítményekhez gyűjtik és alkalmazzák, ebből kifolyólag Európa nagyrészén a kipusztulás fenyegeti. Szerencsére hazánkban jóval jobb a helyzet, így sok helyütt fellelhető és gyűjthető is.

Hogyan gyűjthető és mire érdemes figyelni?

Mivel sok helyen védett és Európa számos pontján veszélyeztetett növényfajok közé sorolandó ezért kellő figyelemmel és körültekintéssel kezdjünk gyűjtésébe, hogy évek múltán és megtalálhassuk ezt a kellemes élettani hatásokkal felvértezett növényt.

Egyes helyeken gyűjtése korlátozott és engedélyhez kötött. Évről-évre hagymái megújulnak, azonban a gyűjtés során figyeljünk arra, hogy hagymagumóit ne távolítsuk el a talajból. Ne gyökerestől tépje ki a földből, ahhoz, hogy a gumó sértetlen a talajban maradhasson száránál várjuk le értékes leveleit. Ha azt észlelő virágot bontott a medvehagyma, már n szedje le.

Amire még érdemes figyelmet fordítani a medvehagyma szedésénél, az az, hogy véletlen se nyúljunk mellé. Bár szedését megkönnyíti, hogy jellegzetes fokhagyma illatáról könnyen beazonosítható, azonban külleme által gyakran összetéveszthető más növényekkel. A mérgező májusi gyöngyvirág levelei például hihetetlenül hasonlóak a medvehagymáéhoz, ezért a medvehagyma levelét könnyű összetéveszteni a vele gyakran egy közösségben élő, májusban virágzó gyöngyvirág mérgező levelével, de akár az őszi kikericcsel is összetéveszthető. A gyöngyvirággal való összetévesztést elkerülendően szaglásszuk meg a levelet, hiszen, ha nem érezzük a jellegzetes fokhagyma illatot bizonyára nem medvehagymát tartunk kezünkben. Továbbá a gyöngyvirág levelei kisebbek és a virágok elhelyezkedése is eltérő.

A medvehagyma ültetése, elhelyezése a kertben

A növény szaporítása egyaránt történhet magvetéssel vagy a hagymák elültetésével is, a legideálisabb időszak hozzá pedig a tavasz. Nagyobb csoportokba érdemes telepíteni, kellő termés eléréséhez legalább egy tucat tövet érdemes telepítenünk kertünkbe.

Kertünkben igyekezzünk megteremteni a természetes élőhelyéhez hasonló feltételeket. Telepítsük a mdvehagymát savas talajba, ahol nyirkos, félárnyékos helyen a fás területek vagy más magasabbra növekvő kerti növényei között jól érezheti magát. Ha megteremtjük a számára szükséges felételeket kiemelt gondozást nem igényel, viszont hamarosan gyönyörű és nem mellesleg kulináris élvezeteket nyújtó leveleivel hálálja meg remek termőhelyét.