blog

Hova ültesse a hortenziát?

2021.09.29 12:19
Hova ültesse a hortenziát?

A hortenzia a somvirágúak rendjébe és a hortenziafélék családjába sorolandó nemzetség. Származását tekintve ez a csodaszép virágzó növény Amerikából, illetve Ázsia keleti részéről származik, könnyen bokrosodó, terebélyes évelő növény. A hortenziának több, mint harminc különböző faját ismerjük világszerte -ha az összes kertekben fellelhető hibridet beleszámoljuk, ez a szám száznál is több lehet-, melyek életmódjukban és igényeikben is jelentősen eltérnek, hiszen akadnak közöttük lombhullató és örökzöld, valamint bokrosodó és kúszó fajok is. Hazánkban a kerteket színpompássá varázsoló fajok jellemzően a lombhullató, bokrosodó hortenziák.

A hortenzia az európai kontinensen az 1700-as évek végén kezdett hódításba és nagy meddő virágú fajtája csak jóval később a 19. század végén honosodott meg. Magyarországon a nagylevelű hortenzia és a cserjés hortenzia vált népszerűvé és hódította meg a kerteket. A rendkívül kedvelt dísznövénynek megszokott változatai mellett a kertészetekben különlegesebb fajaival is találkozhatunk.

Mit érdemes tudni erről a növényről?

A hazánkban nagy népszerűségnek örvendő kerti hortenzia közepes termetű, bokros, évelő növény melynek lombozatát közepes zöld színű, kerekded formájú levelek alkotják, nagyméretű gömb alakzatú virágai teszik díszessé. Ahhoz, hogy gyönyörű gömbvirágai tegyék színpompássá a kertünket érdemes a hortenzia igényeinek megfelelő helyet választanunk számára. A hortenzia kedveli a fényfürdőt, szereti a napsütötte helyeket, ám a meleget nem bírja, ezért csak félárnyékos helyre szabad ültetni a növényt. A szépségével mindenkit rabul ejtő növény különféle színű virágokkal ejt rabul mindenkit, hiszen a kertészetekben a közkedvelt kék, a fehér, a rózsaszín vagy akár a piros árnyalatú virágúak is megtalálhatóak.

Mire kell figyelni az ültetés kapcsán?

Elgondolkodtató, mi határozza meg a gömb alakú virágairól elhíresült hortenziát. Nos ez nem más, mint a talaj PH értéke, vagyis a sav foka határozza meg. A hortenzia virágai kék színben nyílnak, ha savanyú a föld, ahova ültetve van, míg a meszes talajon a piros vagy rózsaszín virágok lesznek többségben, a semleges talajon pedig a fehér gömb alakú virágokban pompázó hortenzia a jellemző.

Ebből következik, hogy ha szeretnénk hatással lenni a hortenzia színére akkor érdemes a talaj pH értékét megmérni. A kertészetekben kapható kimondottan hortenziáknak megalkotott színező termékeket is találhatunk, így értelemszerűen, ha kék virágokkal szeretnénk beborítani hortenziánkat, akkor pH csökkentő oldatot kell alkalmaznunk, ha pedig rózsaszín virágokra vágyunk, akkor a pH növelő adalék lesz a megoldás számunkra.

A nagy nyári melegben ügyeljünk arra, hogy nedvesen tartsuk földjét, ne hagyjuk kiszáradni azt. Öntözésnél használjunk mindig lágyvizet, hiszen a hazánk jelentős részén előforduló kemény csapvíz hatására levelei megsárgulhatnak.

Ám a megfelelő öntözés nem minden, ahhoz, hogy kellő nedvességet vehessen magához a növény jó vízmegtartó képességű talajba érdemes telepíteni. Ha nagy a vízáteresztő képessége a talajnak, akkor ügyeljünk arra, hogy gyakrabban öntözzük a hortenziát. Ahhoz, hogy a földje ne száradjon ki érdemes mulccsal körbe venni a tövét.
Fontos, hogy a tápoldatról se feledkezzünk meg, a tavasz beköszöntétől egészen augusztus végéig érdemes heti egyszer tápoldatozni virágzó szépségünket. Tápanyagigénye viszonylag nagy, ezért tavasszal jót tesz a növénynek, ha komposztot adunk talajához.

A hortenzia, megfelelő gondozás mellett kertünk ékköve lehet, ám a fiatal hortenzia a kezdeti időszakban szakszerű gondozást és sok odafigyelést igényel. Egy biztos, a figyelmes munkát a hortenzia gyönyörű virágokkal hálálja meg.