blog

Hova ültesse a mocsári hibiszkuszt?

2021.09.29 12:11
Hova ültesse a mocsári hibiszkuszt?

A mocsári hibiszkusz, vagy ismertebb nevén óriás hibiszkusz óriási virágot hozó, fásodó szárú évelő növény, melyet a mályvafélés családjába sorolhatunk. Kevésbé elterjedt neve még a mocsári mályva. A figyelemfelkeltő, különleges növény Észak-Amerikában őshonos, élővilága a mocsaras vidékeken található. Őshazájából közvetlenül Európába is eljutott és így vált az európai kertek, közterek nagy kedvencévé. A kert szemet gyönyörködtető ékesítője lehet a mocsári hibiszkusz, hiszen hatalmas óriási méretű virágainak színpompája mindenkit elbűvöl. Amint megtaláltuk megfelelő helyét kertünkben, vagy akár teraszunkon, erkélyünkön fontos, hogy kiemelt figyelmet fordítsunk gondozására, illetve nagy vízigényére egyaránt.

A mocsári hibiszkusz akár az 1 vagy 1,5 méteres magasságot is könnyen elérheti. A fásszárú cserje, amennyiben az elvárt gondozást megkapja, úgy hirtelen növekedésnek indul és már az ültetést követő évben hatalmas méretet ölt, sőt, akár virágot is bonthat. A mocsári mályva levelei arról ismeretesek, hogy élénkzöldek és levélszéleik fűrészesek. A pompás virágok ötszirmúak és sajnos pár napon belül elhervadnak, viszont fáradhatatlanul ontja magából színpompás virágait, így júliustól az ősz beköszöntéig élvezhetjük szépségét.


A kedvelt hibiszkusz fajták

Egyre többféle színben, illetve különféle virágformákkal kápráztat el bennünket a hibiszkusz és hazánkban is egyre nagyobb hódításnak indult. Talán a leggyakrabban a középen vörösen, majd a virágszirmok körülbelül negyedétől kifelé haladva fehérbe hajlókkal találkozunk, de a világos rózsaszíntől egészen az élénkebb, illetve sötétvörös árnyalatokig különféle hibiszkuszokkal találkozhatunk, így biztosan minden kedvelője megtalálja a szívéhez közel álló árnyalatot, ami ékesítheti kiskertjét. A közkedvelt fajták közé sorolhatóak a halovány rózsaszín virágú ’Carousel Pink Candy’, a sötétebb rózsaszín virágú ’Summer Storm’ a vörös virágú ’Carousel Red Wine’ és az élénkpiros virágú ’Cranberry Crush’ egyaránt.

Hogyan gondozza, hova ültesse

A mocsári hibiszkusz igényli és kedveli a napfényes helyeket, így igyekezzen napos helyet találni neki, akár a teraszán, akár a kertben helyezi is el a növényt. A mocsári hibiszkusz számára egy napos -ám a közvetlen tűző nyári naptól óvott- helyet érdemes találnunk, hogy elárasszon bennünket gyönyörű virágaival. Bár nehéz lehet megtalálni a tökéletes helyet, hiszen a virágai számára fontos a napfény, azonban a levelei könnyedén megéghetnek a tűző napon. Ha nem a teraszon vagy az erkélyen, hanem kertünkben keressük számára a tökéletes helyet, akkor érdemes például az előkertet választanunk, ahol a reggeli órákban napfürdőzhet kedvenc évelőnk. Azok a helyek, melyek nem szélvédettek, túlzottan árnyékosak, illetve ahol a kertünkben nagy eséllyel megáll a víz, nem optimális helyek a mocsári hibiszkusz számára. A kertünkben így érdemes azokra a helyekre fókuszálnunk, melyek szélvédettek, ezzel óvhatjuk meg növényünket.

A talaját figyelmesen öntözzük, gondolva a hibiszkusz vízigényének optimális megtalálására. Ha nedves talajba ültetjük, vagy figyelemmel adagoljuk az öntözővizét, azt meghálálja, de a pangó víz nagy ellensége. Az öntözést meghálálja, de mértékletes öntözéssel kedveskedjünk neki, hiszen a pangó vizet nem szereti. Az öntözés során figyeljünk arra, hogy az öntözővizet közvetlenül a talajra öntsük, mivel, ha a leveleit víz éri, könnyedén megperzselődhetnek. A mocsári hibiszkusznak olyan talajra van szüksége, mely tápanyagban, főként káliumban gazdag, így célszerű káliumban gazdag tápoldatot választani gondozásához.

Miért válassza a mocsári hibiszkuszt?

Mert egy szemet gyönyörködtető különleges virágokkal feltűnő növény, ami büszkévé teszi a kertészt, kinek kertjében ragyog hatalmas virágaival. Ha megfelelő figyelemmel tud lenni a hibiszkusz irányába és nem riad vissza attól, hogy egy gyönyörű ám figyelemigényes növényről van szó, legyen akár tapasztalt kertész, vagy kísérletező kezdő hobbikertész érdemes belevágni a mocsári hibiszkusz telepítésébe.