blog

Miért nem terem a mogyoróbokor?

2021.09.28 16:03

A tavasz első hírnöke, ideális térelválasztó, cserjesornak is alkalmas, nem utolsó sorban pedig ínycsiklandó süteményeket készíthetünk a terméséből. Sokan azonban hiába gondozzák féltőn a mogyoróbokrot, a várt termés elmarad. Cikkünkben összefoglaljuk, hogy melyek a leggyakoribb okok, amiért nem terem a mogyoróbokor.

A társaság hiánya miatt

A mogyoróbokor igazán pompázatos látványt nyújt kora tavasszal a kertben, amikor a bokrot levelek még nem, csak a különleges barkavirágzat borítja. Ha azonban a mogyoróbokrot nemcsak dísznövényként ültetjük, akkor feltétlenül több tövet szerezzünk be. Ezek között vegyesen legyenek porzó és termő tövek is, mert termésre csak így számíthatunk. Ideális arány, ha négy termőre jut egy porzó.

Nincs jó helyen, ezért nem terem a mogyoróbokor

A mogyoróbokor alapvetően jól bírja a hazai időjárási viszonyokat és évszakváltást, azonban ehhez arra is szükség van, hogy a kertben megtaláljuk a számára megfelelő helyet. Magas fényigényű, de a déli oldalra ne ültessük, mert a sekély gyökeredzés miatt az erős napsugarak könnyen kiszárítják a talajt. Ugyanakkor árnyékban nem terem a mogyoróbokor, ezért a legideálisabb hely számára a félárnyékos, északkeleti vagy északnyugati, szélcsendes oldal.

Fontos a jó elrendezés

A nem megfelelő elhelyezés is okozhatja, ha a mogyoró szüret elmarad. A növény ugyanis szél beporzású, ezért lényeges, hogy előre a porzót, a virágport termelő növényt ültessük, majd mögé szélirányba kerüljön a termő. Fontos a megfelelő távolság is, hiszen a mogyoróbokornak elég nagy a térigénye. Ha termést is várunk tőle, a töveket 4-5 méter távolságra kell egymástól ültetni.

Időre van szüksége

A hobbi kertész lelkesedése alábbhagy, ha a porzó és termő tövek aránya, az ültetés helye és a távolság is rendben, de az eredmény elmarad. Ilyenkor a különböző kertészeti csoportokban is egyre sürgetőbben kérdezgetik, vajon miért nem terem a mogyoróbokor?

A válasz pedig sokszor nem más, mint az idő, vagyis annak hiánya. Egy mogyoróbokor 5-6 év alatt fordul termőre, ezért ezt ki kell várni. A karácsonyi házi mogyorótorta recepthez tehát csak ennyi idő múlva tudunk saját termesztésű mogyorót használni.