blog

Diófa permetezése betegségek szerint

2021.09.28 15:55

Sajnos a diófa nem azon fa típusok közé sorolható, melyekkel egyáltalán nem kell foglalatoskodni termésük beéréséig. Igen sok betegsége, és kártevője ismert az hazai termelők körében. Számos gomba és baktérium okozhat tüneteket a fa levelein és terméseiben, ami végül a fa szeptemberi termés minőségében idéz elő jelentős károkat.

Abban az esetben viszont, ha kellőképpen figyelmet fordítunk a köztes időszakban a fa ápolására, gondozására, a megfelelő permetszer használatával jó eredményeket érhetünk el az őszi terméshozamban.

Permetezést nem igénylő tünetek

Mielőtt rátérnénk azokra a betegségekre, melyeket permetezéssel kell megelőznünk, meg kell említenünk egyes tüneteket, melyeket nem szükséges kémiai anyaggal kezelnünk.

Ilyen tüneteket okoz két gubacs atka típus, ami egy feltűnő ismertetőjellel válik láthatóvá a diófa levelén. A levél egyik oldalán gubacsszerű kitüremkedést okoz, ami az atka ottlétét jelzi, de a termés mennyiségében nem okoz jelentős veszteséget.

Diófa permetezése betegségek szerint

A diófa permetezését néhány betegség miatt már virágzás előtt el kell kezdeni. Mielőtt ennek neki állnánk, lényeges, hogy tudjuk, mi ellen is fogunk védekezni, és milyen permetszerre lesz szükségünk.

Két betegség típus, és két kártevő elleni védekezésre kell felkészülni, hogy diófánk termései, levelei épek és egészségesek maradjanak egész évben.

Gnomóniás betegség

Ez a betegség sötétbarna színben és pár milliméter nagyságú foltokban jelenik meg a diófa levelein, rügyein, és termésén egyaránt. A kórokozó ezen részekben telel át.

Permetezését a diófa virágzása után kell elkezdeni, elsősorban rézszulfát, rézoxiklorid, mankoceb, és rézhidroxid tartalmazó készítmények segítségével. A permetezést tíznaponként kell elvégezni, egészen június közepéig.

Almamoly

Az almamoly a petéit a diófa leveleire, és terméseire rakja. A dióba került lárva a magbéllel táplálkozva a termésben okoz nagy károkat.

Az almamoly elleni harcot júniusban kell elkezdeni, a moly rajzásához igazítva, egészen míg a termés a teljes formáját el nem éri.

Permetszerként a Mospilan 20 SG használata javasolt, mely acetampirid hatóanyagot tartalmaz. Ezen kívül a feromoncsapda is segíthet a kártevő elleni védekezésben.

Xantomonászos betegség

Ez a betegség a diófa összes részén megjelenhet, mint a virágain, levelein, hajtásain, és termésein is. Tünetei sötétbarna foltokban jelennek meg, melyek az idő előrehaladtával elfeketednek. A növény hajtásai szintén fekete csíkban elszíneződnek, és akár el is rákosodhatnak. A termés térfogat csökkenésnek indul.

Permetezését a növény bimbózása előtt kell elkezdeni. A réz hatóanyagú (rézszulfát, rézhidroxid) bő permetszer használatával érdemes lemosni a fa leveleit, rügyeit. A permetezést 10 naponta érdemes elvégezni, egészen június közepéig.

Nyugati dióburok fúró légy

Ez a kártevő a dió termésében nagy károkat okoz. A légy közvetlen a zöld dió felszínére rakja lárváit, miután azok kikelve berágják magukat a dió termés burka alá , így okozva kárt bennük. A dió szinte teljesen befeketedik, ragacsos és ehetetlen lesz.

Permetezése a Mospilan 20 SG szerrel lehetséges, illetve feromoncsapda használatával. Júniustól szeptember közepéig, kéthetenkénti ismétlése javasolt.