blog

Hogyan ültessünk magnóliát

2021.09.28 15:48

Kevesen vannak azok, akik még nem álltak meg egy éppen nyíló magnóliafa mellett tavasszal és nem estek ámulatba annak szépségétől és egyediségétől. Igazán szívet melengető érzés, amikor a téli szürkeség után a hagymás növények mellet elsőként virágba borul a magnóliafa.

Ha Ön is szeretné, hogy gyönyörködhessen ebben a pompás látványban (és sok fajta esetében akár a kellemes illatban is), akkor így kora ősszel még nincs késő ültetésre szánni magát.

A magnóliák a liliomfajták csoportjába tartoznak és bőséges választék áll rendelkezésünkre belőlük, ha a kertünkbe szeretnénk választani belőlük. Attól függően választhatunk, hogy mekkora hely áll neki rendelkezésre, mert egyes fajták csupán 2 méterre nőnek, míg mások akár 10-15 méteres magasságot is elérhetik.

1. Milyen a megfelelő talaj a magnóliának?

Nem elég az alapján eldönteni a helyét, hogy éppen hol van szabad hely a kertünkben, mivel ahhoz, hogy valóban gyönyörködhessünk tavasszal a látványban a növénynek is igényei vannak. A savanyú és laza talajt szereti, aminek még tápanyagban is gazdagnak kell lennie.

A savanyú talaj a legkönnyebben úgy érhető el, ha nem áll rendelkezésre, hogy a virágföldet tőzeggel vagy akár fenyőtüskével keverjük.

TIPP: a későbbiekben a folyamatos kávézacc adagolása segíthet a talajt savanyítani

Ha meszes a talajunk, akkor kár elültetni a magnóliát, mert nem fogja szeretni és csak senyvedni fog, majd előbb-utóbb elpusztulni.

2. Hova és mikor ültessük a magnóliát?

A magnólia ültetésének időpontjának legjobb a tavaszi vagy kora őszi időpont. Jó szerencsével az ősszel ültettek magnólia következő tavasszal már virággal hálálja meg a gondoskodásunkat. Igyekezzünk neki olyan helyet találni, amely inkább napos vagy félárnyékos, de mindenképp szélvédett.

Ha az őszi időpontot választottuk az ültetésre, akkor télen nem árt a fiatal növényeket védeni a fagy ellen. Erre alkalmas akár egy kis szalma, mulcs vagy egyszerűen a lehullott falevél.

3. Mire figyeljünk a magnólia ültetésekor?

A gyökérlabdához viszonyítva kétszer-háromszor akkora gödör ásásával kezdjük, amelynek az aljára istállótrágyát vagy érett komposztot helyezzünk. Az istállótrágya esetén figyeljünk arra, hogy az a gyökérrel közvetlenül ne érintkezzen, mert képes lenne kiégetni.

Ha elültettük és figyeltünk arra, hogy minél savanyúbb legyen a talaj, akkor már csak az a fontos, hogy ne felejtsük el öntözni. Nem elég néhányszor megöntözni, hanem folyamatosan adagoljuk a vizet, mivel nagyon sekélyen gyökerezik. Később megfogja hálálni a gondoskodást!

ÉRDEKESSÉG
Hazánkban csak azok a magnóliafák képesek átvészelni a téli hideget, amelyek lombfakadás előtt hozzák virágaikat!

Érdemes átgondolni, hogy a kertünk mennyire alkalmas magnóliafa ültetésére és miután megtaláltuk neki a megfelelő helyet, akkor nincs más hátra, mint ültetésre fel!