blog

Hová ültessük a málnát – 5 fontos tudnivaló

2021.09.28 15:44

A málna igen kedvelt gyümölcsfajta, rendkívül egészséges, többféle módon felhasználható. Azonban a termesztésnek, a málnabokor ültetésnek vannak alapszabályai, melyeket jó, ha betartunk. Cikkünkben részletesen leírjuk, hova ültessük a málnát, hogy sok gyümölcsöt teremjen.

A málna jellemzői

A málna szúrós, tüskés szárú és - ágú félcserje. Évelő növény, minden évben terem gyümölcsöt. Felhasználása igen sokrétű, lekvár, szörp, ecet is készíthető belőle. Dúsíthatjuk vele salátánkat, süteményeket, de akár húsételeket is.
Mind a málnabokor leveléből, mind a gyümölcsből készíthető tea, melyek különböző megbetegedések esetén nyújtanak segítséget.

De nézzük, hogyan és hova ültessük a málnát, hogy minél több finomságot készíthessünk belőle!

Hova ültessük a málnát - 5 fontos tudnivaló

1. Az egyik legfontosabb, amit tudni érdemes, hogy a málnasarjak ültetésének ideje az őszi, vagy a kora tavaszi időszak. A tavaszi évszakban ügyeljen arra, hogy csak a fagyok elmúltával kezdje meg az ültetést.

2. A málna a napos, félárnyékos helyet kedveli. Ez azt jelenti, hogy akkor tud megfelelően növekedni, ha naponta legalább 6 fényes óra éri a növényt. Árnyékos helyen is megél ugyan, de ott nem számíthat sok termésre.

3. A málnasarjakat úgy ültesse, hogy a málna tövek egymástól 80-100 cm-re, a sorok pedig 120-150 cm-re legyenek.

4. A málna számára a legideálisabb talaj pH értéke 5,6 és 6,2 közötti. Tápanyagokban gazdag, jó vízelvezetőjű, homokos talajt válasszon az ültetéshez.

5. Bár sok vizet igénylő növény, ne ültesse olyan helyre, ahol megállhat nagy mennyiségű víz. Így elkerülheti a különböző gombás betegségeket, esetleges gyökérrothadást.

Hova ültessük a málnát – plusz 1 tudnivaló

A málna elültetése egyszerű folyamat, amely során jó, ha tudja a megfelelő sorrendet.

Elültetés előtt áztassa be a málnasarjakat 1-2 órára, ezáltal a gyökérzet megszívja magát vízzel. Az ültetés helyén a talajt érdemes 40-50 cm mélyen meglazítani. Az ideális gödör mélysége körülbelül 60 cm és nagyjából 40*40 cm átmérőjű. A gödör aljára tegyen bőségesen trágyát - istállótrágya, komposzt -, ez segíti elő a növény fejlődését. Ezután fedje le földdel, majd állítsa bele a málnasarjat. Ügyeljen arra, hogy a rügyek épek maradjanak. Ezután csupán a porhanyós földdel való feltöltés és az alapos locsolás van hátra.