blog

Leander teleltetése szakszerűen

2021.09.28 15:32

Bár egyre népszerűbb növény, a leander teleltetése a legtöbb hobbikertésznek bizony gondot okoz. A Földközi-tenger környékéről származó, mediterrán hangulatú leander mára már hazánkban is elterjedt, a legtöbb kertben, balkonon és teraszon felfedezhető. Ugyan örökzöld, mégis nyáron, virágzása során a legszebb. Hogy a virágzás júniustól szeptemberig tartó időszakában színpompás szirmokkal ajándékozzon meg bennünket, elengedhetetlen, hogy a leander teleltetetése szakszerűen történjen. Lássuk, mégis hogyan!

A leander teleltetése: felkészülés

A leander igen ellenálló faj, jól tűri a szárazságot és a talajra sem igazán igényes. A jeges időt azonban nem bírja, így még a fagy beköszönte előtt fel kell készíteni a télre az alábbiak szerint:

  • Mielőtt az átlaghőmérséklet 1-3 °C-ig csökkenne, szabadítsuk meg a növényt a száraz virágoktól és levelektől!
  • Zuhanyoztatással mossuk le róla a port és az egyéb szennyeződéseket!
  • A leander metszését érdemes a teleltetés megkezdése előtt megejteni (de ha kellően nagy hely áll rendelkezésünkre a tárolására, ráér tavasszal is). Metszés során a virágos hajtásokat vágjuk a felére, a többi hajtásnak elegendő a végét megmetszeni.
  • A tápoldatozás- és az öntözés gyakoriságát kora ősztől kezdve folyamatosan csökkentsük, majd hagyjuk abba.

Fontos kérdés annak meghatározása, hogy mégis hol történjen a leander teleltetése. A legfontosabb kritérium, hogy fagymentes helyen legyen, ott, ahol a hőmérséklet 3 és 7 °C között van. Mivel a növénynek télen is szüksége van fényre, válasszunk kellően világos helyiséget!

A leander teleltetése céljából megfelelő lehet egy lépcsőház, egy pince, egy szigetelt garázs, egy télikert vagy egy üvegház. De lakásban élők a balkonon vagy a teraszon is elhelyezhetik a növényt szélvédett helyre, például a fal mellé. Ilyenkor azonban gondoskodni kell a megfelelő szigetelésről. Ebből a célból tekerjünk fagyvédő fóliát a cserépre és a növényre.

Tennivalók a leander teleltetése alatt

Miután a növényeket egymástól kellő távolságra és a fentiekben részletezetteknek megfelelő helyre helyeztük, szinte alig van dolgunk a leander teleltetése idején! Elég ritkán, nagyjából kéthetente öntöznünk, épp annyira, hogy a gyökérlabda ne száradjon ki teljesen.

Természetesen a kártevőktől való védelemről télen is gondoskodni kell. Amennyiben „illetéktelen behatolót” fedezünk fel valamelyik növényen, különítsük el a többitől, nehogy ők is megfertőződjenek. Bizonyos időközönként érdemes kiszellőztetni azt a helyiséget, ahol a leander teleltetése történik, a huzattól azonban óvjuk a növényeket!

Itt a tavasz, elő a virágokkal!

Mire a hőmérséklet 15°C körülire emelkedik, a növény kellően kipihente magát, így visszahozhatjuk az életbe! Gyakran látott megoldás, hogy a leandereket télen is melegben, fűtött helyen tartják. Így a növény téli álom helyett a leghidegebb évszakban is virágokat és hajtásokat hoz.

Ebben az esetben azonban nyáron kevesebb virággal örvendeztet majd meg bennünket, így igyekezzünk ezt a megoldást mellőzni. A téli pihenés a növények számára is szükséges, gondoskodjunk megfelelően a leander teleltetéséről!