blog

Bambusz szakszerű kiirtása

2021.09.28 15:25

A bambusz kiirtása nem egy olyan egyszerű feladat mint azt sokan elsőre gondolják.
Ezért érdemes a tapasztalt bambusz mesterek véleményét kikérni, elolvasni mielőtt hozzáfog bárki házilag ennek a műveletnek.

A kérdés adott, hogy lehet a kertből sikeresen és örökre kiirtani a bambuszt? Most jön pár olyan tanács amely a kérdésre ad választ.

Miért olyan nehéz feladat kiirtani a bambusz?

Azért mert gyökerei nagyon szerteágazóak és messzire el tudnak „futni” a földben. Így földben földalatti szárakat más néven rizómákat növesztenek. Ennek köszönhető, hogy továbbszaporodnak.

Az első és legismertebb módszer, hogy az új hajtásokat vissza kell vágni. Lehetőleg minél gyorsabban, annál jobb, tehát az új hajtás megjelenésekor már a legjobb.

Amennyiben van hozzá kellő türelem és idő, akkor ezt folyamatosan el kell végezni, hogy ne tudjon továbbszaporodni a bambusz. Lényegében nem tud tápanyagot termelni, így a saját tartalékait éli fel. A cél elérésének érdekében érdemes a talajt szárazon tartani, ez is hozzá járul a bambusz kipusztulásához. A gyökér ne kapjon vizet, sem az öntözésünk által, sem más módon. Az esővizet is valahogy el kell „zárni” tőlük. Ez sem kis feladat már önmagában.

A másik lehetőség a vegyszer megvásárlásával kezdődik.

Gyomirtó szert kell venni, de olyat, ami glifozát tartalmú. A növény csonkjaira kell önteni közvetlenül. Ez a gyomirtós módszer viszont nem fog azonnal hatást mutatni, ezért kell pár hét mire látni lehet, hogy sikeres lesz a bambusz kiirtása. A szakértők javaslata szerint a legjobb, ha tavasszal kezdődik meg az irtás. Mindaddig kell ismételni a gyomirtózást havi rendszerességgel amíg végleg ki nem pusztul a bambusz. 1-2-3 hónap is elfog telni mire eredményes lesz a gyomirtó.

Összegezve azt lehet elmondani, hogy nehéz feladat kiirtani a már meglévő bambuszt a kertből, ám még sem lehetetlen. Kitartást és türelmet igényelő feladat mindez. Vagy kézileg úgymond bio módszerrel vesszük elejét az irtásnak, vagy vegyszeresen és úgy vesszük fel a harcot a bambuszunkkal.