blog

Miért nem virágzik a császárfa?

2021.09.28 15:14

A császárfa egy különleges tulajdonságokkal rendelkező fa, amelyet sokan emiatt “csodafának” tartanak. Nem csoda: ez a hazánkban javarészt dísznövényként jelen lévő fa, extravagáns, de mégis esztétikusan illeszkedik a kertekbe. Gyors növekedési üteme, kiváló talajmegkötő képessége, monumentális mérete, hatalmas zöldtömege, és az a lenyűgözően szép és illatos liláskék virágözön, amivel minden tavasszal megörvendezteti a kert tulajdonosokat méltán tette népszerűvé.

A császárfa pozitív jellemzői

A Paulownia tomentosa, - azaz a császárfa nem nemesített alapfaja Kínában őshonos. Latin nevét Anna Pavlovna Romanova után kapta, aki I. Pál orosz cár leánygyermeke volt. Kínában 2 millió hektáron termesztik, az erdőművelés fontos tényezőjeként segít a megnövekedett fa-alapanyag szükséglet kielégítésében.

Felhasználása széleskörű: alkalmas tüzelőnek, építőanyagként házépítéshez, könnyűszerkezetes építményekhez, gerendák, áthidalók készítéséhez, de hangszer készítéshez és a szobrászatban is használják. Emellett bútor alapanyagnak is kiváló. Egy kínai hagyomány szerint a lány gyerekek születésekor mindig ültettek egy császárfát, amiből - mire a lány felnőtt - el tudták készíteni a hozománynak való bútorokat és eszközöket.

A császárfa rendkívül gyorsan növekszik, néhány év alatt 10 - 15 méteresre is megnőhet (ideális esetben évente 2-3 méterrel lesz magasabb), lombkoronája terebélyes. Ültetvények formájában eleinte a talajpusztulás megakadályozása miatt telepítették, mélyrehatoló gyökereivel hatékonyan köti meg a laza, homokos talajt. Részt vesz a klímavédelemben is, hiszen a hatalmas levelei rengeteg szén-dioxidot és port kötnek meg. Ma már az alap fajon kívül számos nemesített - hibrid faj változata is létezik, köztük a fagytűrő Paulownia Cotevisa2 -vel, amiről a későbbiekben esik szó.

A császárfa negatív jellemzői

A császárfa remek tulajdonságai mellett azonban meg kell említenünk néhány olyan tényt is, amely kissé árnyalja a fenti jellemzőket. Talajzsaroló, talajt kizsigerelő növényként tartják számon és gyakran említik káros, invazív fajként. Mit jelent ez? Azt, hogy azon a tájegységen ahol nem honos, gyors növekedésével, eltérő tűrőképességével hajlamos arra, hogy elszaporodjon, és kiszorítsa a helyi, őshonos növényeket. Szerencsére ez Magyarországon nem történhet meg, hiszen hazánkban elsősorban dísznövényként egyedül vagy kisebb csoportokban ültetik.

Negatívumként jelenik meg az a tulajdonsága is, hogy rendkívül nagy a vízigénye, igazi “vízzsaroló” növény, és erősen igénybe veszi a termőtalajt is.

A császárfa igényei

Elsősorban a meleg, napos helyeket, a tápanyagdús, jó vízáteresztő képességű tápanyagban gazdag talajt kedveli, de jobb híján Magyarországon bárhol megél, talán csak az extrém talajtípusok- sziklás, köves területek fognak ki rajta. okozhatnak nehézséget. Gyökérzete mélyre hatol, olykor két méterig és nem terjeszkedik jelentősen oldalirányba.

A fagytűrő császárfa

A fagytűrő császárfa - Paulownia Cotevisa2 egy olyan hibrid, amely már bizonyítottan rendelkezik a császárfa minden pozitív tulajdonságával, itt-ott túl is szárnyalva azt - ráadásul még szélsőséges hőmérsékleti viszonyok között is életképes marad (- 30 Celsius foktól egészen +50 Celsius fokig). A növekedési üteme kiemelkedően gyors, 4-5 év alatt 10 méter magas, és 30 cm törzsátmérőjű fa “cseperedik” belőle. Előnye, hogy kivágás után sem kell újratelepíteni - a Paulownia Cotevisa 2 újra kihajt a gyökeréről!

A császárfa virágzata

A császárfa legszebb éke liláskék színű virágzata. A fa megjelenését már ősszel meghatározzák a nagyméretű virágrügyek, amelyek még lombfakadás előtt, április-májusban nyílnak (a nem fagytűrő változatnál az elfagyás veszélye fennáll). A halvány lila belül sárga csíkozott virágai 30-40 cm hosszú, hajtásvégi bugákban állnak, nagyon illatosak, és elképesztően szép látványt nyújtanak.

Miért nem virágzik a császárfa?

Ennek több oka is lehet. A császárfából nagy, illusztris, virágzó fa, csak a mérsékelt öv melegebb területein válik. Ahol hűvösebb, hidegebb az éghajlat ott a fa termete is alacsonyabb, a visszafagyások miatt pedig minden évben új tőhajtásokat fejleszt, és nem jelenik meg rajta virág. Szintén a virágzás rovására mehet, ha nem kap elegendő éltető fényt, bőséges vizet és tápanyagot, vagy ha a fiatal növény (kivéve a fagytúrő változat) fagy elleni védelméről nem gondoskodunk, hiszen mint minden növény, a császárfa is megérdemli a törődést.