blog

Hová ültessük a ribizlit?

2021.09.27 14:37
Hová ültessük a ribizlit?

Kertünk beültetése, fásítása nem egy azonnal kivitelezhető feladat, mindig gondolja át, hogy kertjének adottságai milyen kereteket adnak, illetve hogy Ön és családja milyen zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztana szívesen. A ribizli vagy ribiszke elültetése előtt, a földet szükséges előkészíteni, hogy az hosszú éveken át termő bokor lehessen. Ha ezt nem spóroljuk el akár 12-15 évig is élvezhetjük a savanykás gyümölcs jótékony hatásait.

Mit érdemes a ribizliről tudnunk?

Az apró szemű bogyós gyümölcsöt sokan alulértékelik, vagy túl macerásnak gondolják előkészítését a fogyasztáshoz, pedig magas tápanyagtartalma és alacsony zsírtartalma, kifejezetten népszerűvé tette az elmúlt években. Fanyar íze miatt általában feldolgozva sütéshez, lekvárokhoz és gyümölcs zselékhez használják, de nyersen közvetlenül a bokorról is fogyasztható.

Aprócska külleme ellenére mikro- és makrotápanyagokban gazdag növényről beszélünk, magas C-vitamin, foszfor és kálium tartalma miatt szuperélelmiszerként tartjuk számon. Kedvező tulajdonságait emeli még vas- és fehérjetartalma, valamint az alacsony zsírtartalma.

A ribizli piros, rózsaszín, fehér és fekete színben létezik. A vörös és rózsaszínek meglehetősen fanyar ízük miatt a legalkalmasabbak lekvárok és jamek elkészítéséhez, míg a fehér kifejezetten édes jellege miatt, nyersen is fogyasztásra ajánlott. Népszerű aszalva vagy szárítva, snackként.

Hogyan telepíthető a ribizli?

Sokan akár csak kertjük díszítésének céljából is ültetik, mert egyes fajok kifejezetten mutatósak, egymástól 1,5 méter távolságban sorakoztatva. Akár más fák vagy cserjék mellett is jól érzi magát, ha így tenne, olyan gyümölcsfa tövébe ültesse, amely nem árnyékol nagyon.

A telepítés előtt a földet mindenképpen szükséges előkészíteni, mert csak tápanyaggal jól feltöltött talajban képes gazdagon termővé válni. Ennek legegyszerűbb módja, ha az ültetés előtt a talajt kiszórja és 40 centiméter mélyen jól megérett marhatrágyába forgatja.

Az előkészítés további részét képezi, hogy az ültetés előtt egy-két órával áztassa be a szaporítóanyagot. Fontos a helyes mélység! Ásson egy 40x40 cm alapterületű, 60 cm mély gödröt, amelynek aljába istállótrágyát tesz, majd fedje le porhanyós földdel és ezután állítsa bele az oltványt, végül pedig félig töltse fel porhanyós földdel, amit aztán bő vízzel fellocsol, ezt nevezzük iszapolásnak.

Figyeljen a beültetésnél, hogy az alsó két elágazás alsó két rügye a föld alá kerüljön, mert így könnyen megújuló ribizlibokrot kap. A gödörbe helyezett trágya sietteti a ribiszke fejlődését, a homokra pedig azért van szükség, hogy az közvetlenül ne érintkezzen a gyökérzettel. A mikorrhiza gombaspórákat tartalmazó készítményekkel jótékonyan segítheti az eredést, ha azt közvetlenül a gyökerekre szórja.
Végül pedig a kiásott földdel töltse vissza a gödröt, tömörítse majd újra bőséges vízmennyiséggel locsolja meg. Az ültetést befejezve, a bokor tövét kissé töltse túl plusz földdel.

Az egyenletes korona kialakulása érdekében az első évben csupán 3-5 vesszőt hagyjon meg és ezeket 4-6 szemre vágja vissza, majd a következő évben az új egy éves hajtásokat szintén 4-6 szemre vágja vissza. Gondoskodjon a talajról, vigyázva kapáljon, ne túl mélyen, hogy a felszínhez közel elhelyezkedő gyökerek se sérüljenek, nyáron tartsa gyommentesen.