blog

Milyen gyorsan nő a hársfa?

2021.09.27 14:31
Milyen gyorsan nő a hársfa?

Amennyiben kertjébe olyan fát keres, ami elég nagy árnyékot ad, tiszta, nem hullajtja gyümölcseit, mégis illatos virága körbe lengi otthonát, akkor Ön számára az egyik legjobb választás a hárs. Az Észak-Amerikában és Európában egyaránt őshonos hárs, alacsony karbantartási szükségletei és impozáns külseje miatt, széles körben elterjedt, népszerű kerti dísznövény.

Mit érdemes tudnunk a hársfáról?

A hársfa a mályvafélék családján belül a hársfaformák alcsaládjába tartozik. Hazánkban három fajtája terjedt el leginkább; ezek az ezüsthárs (Tilia tomentosa), mely főleg városokban fellelhető, a kislevelű hárs (Tilia cordata), amelyből a legjobb teaalapanyag készül és a nagylevelű hárs (Tilia platyphyllos). Felhasználása a fa megmunkálásával foglalkozók körében igen népszerű, könnyű szerkezete miatt a bútoripar, hangszerkészítők, esztergályosok és fafaragók közkedvelt alapanyaga.

A kis- és nagylevelű hársfa virágát szárítva és forrázva gyógyhatású készítményekhez, teákhoz és kozmetikumokhoz is gyakorta használják. Sokak szerint a legfinomabb méz a kislevelű hársból készül.
A kislevelű hárs jellemzően 15-20 méter magasra nő meg, de előfordulnak akár 30 méter magas példányok is. A nagylevelű hársok átlag magassága ennél valamivel nagyobbak, általában 30-35 méterre is megnyúlnak. Hússzúéletű fák, melyről sok monda is szól, mint a Szőkedencs temetőjében álló 700 éves ezüst hársfa, mely a 7-es út mellett található.

Hogyan ültessünk hársfát?

A 15. században a hárs volt az első olyan fa melyet nem termése vagy hasznossága miatt ültettek egyszerűen csak szépségért, dísznek. A hárs különböző fajtái eltérnek egymástól, de jellemzően fiatalon piramis alakú, egyenes törzse ovális lombkoronával ér össze. Növekedése közepes üteműnek mondható, erősen függ attól, hogy hol nevelkedett. A faiskolás hársok általában gyorsabban nőnek, mint vadon fejlődő társaik, az első években kissé lassabban, évente körülbelül 30-60 centimétert nőnek, majd később akár 1 métert is változhatnak. A törzs vastagsága általában a 15-16 méter.
Minél több a napsütés annál gyorsabban nő, de jól tolerálja a részleges árnyékot is. Bár alapvetően a nedves talajt szereti, jól alkalmazkodik bármilyen talaj típushoz. Számítson rá, hogy a hársnak nagy a helyigénye, az ültetésnél mély gödörre van szüksége, hogy a gyökerek kellően kibővülhessenek. Ahogy sok facsemetének, úgy a hárs koronáját is érdemes az első időszakban metszeni, később kevés gondoskodással is beéri. A csírákat szükséges eltávolítani a törzs aljáról és fontos, hogy a főágaknak kisebbeknek kell lenniük a törzs átmérőjének felénél. Viszonylag jól viseli a szárazságot, de ennek hatására a levelek elkezdhetnek barnulni. Gyomirtó szerekre érzékenyen reagál, a gyökérzónában, ne használja azokat.