blog

Hová ültessünk mentát?

2021.09.24 14:08
Hová ültessünk mentát?

Egy növény elültetésénél mindig fontos figyelembe venni, a beültetendő terület adottságait és a növény igényeit, annak érdekében, hogy annak termését, jótékony hatásait minél inkább élvezhesse. A menta tekintetében néhány praktikus tanácsot betartva gyakorlatilag önmagát termeli. Az illatos növény nemcsak gyümölcsös, aromás ízt ad ételeknek és italoknak, de számos egészségügyi problémára hasznos gyógymód, mint például az emésztés segítése vagy a fejfájás enyhítése, nyugtató és hűsítő hatással bír.

Mit érdemes tudnunk a mentáról?

A menta évelő növény, az ajakosvirágúak rendjébe és az árvacsalánfélék családjába tartozó nemzetség. Rendkívül illatos, fogazott levelei vannak és apró lila, rózsaszín vagy fehér virágokat hoz. Számos fajtáját ismerjük, melyek mindegyikének jellemzője az aromás illat és ízélmény. Találkozhatunk olyan különleges mentafélékkel, amelyeken a mentolos illaton felül más gyümölcsös aroma jegyek és ízek felfedezhetőek, mint a citrom-, a narancs-, az alma- vagy a különleges zöldesbarna levelű csokoládémenta.
Felhasználási módja sokféle, legtöbben konyhaifűszernövényként ismerik, de intenzív illatát kihasználva gyakran alkalmazzák illóanyagként különböző termékekben. Nem csak mi emberek, de a méhek is nagyon kedvelik a mentát, virágja szinte mágnesként vonzza őket, így érdemes gyümölcsfa közelébe telepíteni, hogy ezzel elősegítse a beporzást.

Hogyan telepíthető a menta?

A menta egyik legkedvezőbb tulajdonsága megegyezik hátrányával is, rendkívül gyorsan és könnyen szaporodik. Az évelő növény könnyű, nedves talajban, jó vízelvezetéssel virágzik. Természetes élőhelye a patakpartok mentén található, így a hasonló közeg számára a legideálisabb hely. A tarkák kivételével, amelyeket jobb nem kitenni a közvetlen napsugárzásnak, a legtöbb kedveli a nagyfényt, de legalábbis részleges árnyékban igazán jól nő.

A könnyen termeszthető menta, fagytűrő növény virágládába és cserépbe egyaránt jól érzi magát. Mindenképpen érdemes figyelembe vennie, hogy erőteljesen szaporodik, amit érdemes visszafogni, mert könnyen leuralhatja egész kertjét, ezzel pedig több problémát generálhat, mint amennyi hasznot. Féktelen szaporodását megakadályozhatja, ha fenék nélküli vödröt süllyesztünk a földbe, és ebbe kerül elültetésre a növény. Az elburjánzás ellen megoldás lehet még, ha olyan területre ülteti, ahol más növény nem található vagy a magaságyásban nevelés.

Ha szabadban szeretné termeszteni, akkor egyszerre 1-2 növényen kívül többet ne ültessen, ez bőven lefedi majd a talajt. Egymástól körülbelül 60-70 cm távolságra, nedves talajba érdemes ültetni.
Általában 25-65 cm magasra nő meg, olykor érdemes visszavágni.

Ahogy ültetése, úgy szaporítása sem bonyolult feladat, magról vagy rizómák szétosztásával könnyedén megoldhatja. A magokat és a töveket nedves tőzeg és perlit keverékébe ajánlatos eltenni. A nedvesség elpárolgását megakadályozva egy műanyagzacskóval takarjuk le a növényt.

Szedését a virágzás előtt kell elvégezni, ez a késő nyári időszak, leginkább júliustól egészen szeptemberig ajánlott. Ilyenkor a legintenzívebb az erős mentolos illat, használja frissen, szárítva vagy fagyasztva eltéve a téli időszakra.