blog

Milyen sövényt ültessünk?

2021.09.21 05:37
Milyen sövényt ültessünk?

A kerttervezés során komoly kérdéseket vet fel a térhatároló kérdése még akkor is, ha egyértelműen a sövény mellett tettük le a voksunkat. De mégis milyen sövényt ültessünk kertünkbe? Az udvar legyen szó kisebb kertkapcsolatról, vagy egy óriási területről, megköveteli az intimitást és a meghittséget. Ezért minden kerttervezés fő témái közé tartozik az egyéb más növények megválasztása mellett a kulcsfontosságú sövény, mely bizalmas, meghitt légkört teremt kertünkben és óvó „falat” húz életterünk és a külvilág közé. Számos növényből tudunk sövényt varázsolni kertünk köré, a kérdés csupán az, hogy megfelel-e a céljainknak és segít e a megfelelő légkör és természetesen kerthangulat kialakításában. A sövény jó szolgálatot tehet abban az esetben, ha elválasztásra, illetve takarásra van igényünk. 

Milyen esetekben érdemes sövényt ültetnünk?

• ha a szomszéd kertjétől választanánk el egy zöldellő sövénnyel saját kertünket
• abban az esetben, ha kertünket külön részekre taglalnánk és ehhez keressük az elválasztás eszközét, például a kert egyik szegletében kialakított konyhakertünket/ veteményesünket választanánk el a pázsitunktól vagy virágoskertünktől.
• ha az utcáról betekintő szempároktól óvnánk privát szféránkat.
Ezekben az esetekben mind-mind egy jól megválasztott sövényt telepíthetünk segítségül. Ám ebben az esetben fontos számolnunk e növények helyigényével, ami egy métertől akár két méterig is terjedhet a fenntartási módtól és a sövény fajtájától függően. Az esetek jelentős részében a sövény alatt cserjékre gondolunk, hiszen ezek élettartama hosszú, de az évelők is hódítanak az elmúlt időkben, így egyre elterjedtebbek a magas díszfüvek is. A sövénynek szánt növény megválasztásánál alaposan gondolja át, melyik lehet a legmegfelelőbb kertjében:
• nyírt/nyíratlan sövénnyel tervezünk
• milyen az ideális sövényméret számunka (a magasságával és szélességével egyaránt számolva)
• milyen típust válasszunk (örökzöld, lombos, virágos, esetleg különlegesség)
• milyen gyorsan számítunk eredményre

Érdemes előre is gondolkozni!

Nem mehetünk el szó nélkül amellett, hogy a sövény ültetése egy hosszú távú döntés alapja, így mindenképpen érdemes mérlegelni, hogy mennyi időt szánunk a sövény gondozására és milyen célból telepítjük azt. Fontos, hogy kertünk adottságainak megfelelő növényt válasszunk, így például szeles, fagyos területre ne telepítsünk érzékeny sövényt, hiszen könnyen törhet vagy kifagyhat. Csak abban az esetben válasszunk körülményesebb, gondozásra szoruló fajtát, ha időnk engedi a kertészkedést, illetve ha türelemmel és figyelemmel adózunk a sövényünk irányába az idő múltával is. Gondoljuk át, kerttervezés szempontjából milyen sövény illik a kertünk összképébe és mennyi időt/energiát szeretnénk a növények gondozására fordítani, eszerint nyírott vagy nyíratlan, alacsony vagy magas, gyorsan növekvő vagy átlagos közül választhatunk.

Hogyan ültessünk sövényt?

Az ültetés idejére általában a tavaszi időszak a legoptimálisabb. Ha megterveztük, hova szeretnénk elhelyezni a zöldellő növényünket, jelöljük ki a helyét, figyelmet fordítva arra, hogy egyenes vonalba kerüljön sövényünk. Ássuk ki a növény számára megfelelő árkot és helyezzük az árokba vagy kialakított gödrökbe kellő távolságra egymástól a növényeket. A gödrökbe helyezzünk trágyát vagy komposztot és vékonyan fedjük le földdel, majd pedig alaposan öntözzük meg. Abban az esetben, ha dézsás növényt telepítünk a földbe is ugyanolyan mélyen érdemes azt elhelyezni, mint ahogy a cserépben volt. Az ültetést követő pár napban fordítsunk kiemelt figyelmet a növény öntözésére, hiszen a gondozási folyamat fontos része a folytonos és bőséges öntözés. Ültetést követő első években jobban oda kell figyelnünk a gyakori öntözésre, a begyökeresedés után pedig elegendő a kevesebb víz is. A sövény alatti földterületet gyommentesen tisztán kell tartani és bár a gyakori öntözés következtében természetes, hogy hamarabb gyomosodik el a sövény alatti föld, fenyőkéreggel vagy mulccsal takarhatjuk a földet, megkönnyítve dolgunkat.

Mindezek nyomán pedig egybefüggő, tökéletes zöld kerítés ölelheti körül a kertünket, egészen különleges hangulatot teremtve ezzel.