blog

Milyen gyümölcsfákat érdemes egymás mellé ültetni egy kertben?

2021.09.20 20:52
Milyen gyümölcsfákat érdemes egymás mellé ültetni egy kertben?

Egy kerttervezés során igen fontos kérdéskör a gyümölcsfák ültetése. Hiszen ha már megszületett a döntés, milyen növényzet milyen arányban és a kert mely területeire lesz telepítve, akkor célszerű átgondolni azt is, hogy a gyümölcsfáink tekintetében milyen fajtákra gondoltunk. Ugyanis egyáltalán nem mindegy, hogy mely fákat szánja egymás mellé. Megmutatjuk, miért olyan lényeges ez. 

Az ősz ideális időszak a gyümölcsfák ültetésére, általánosságban október végéig érdemes végeznie az ültetéssel. Ám szoros határidő ide vagy oda, mindenképpen célszerű alaposan átgondolni a fák végleges helyét, hiszen a ma még egy, maximum két méter magasságba ágaskodó facsemeténk pár éven belül akár hat méteresre is könnyedén megnőhet. Ha az ültetés tavaszra marad, akkor igyekezzünk minél korábban elvégezni a facsemete telepítését, de ügyeljünk arra, hogy a talaj már ne legyen fagyott. Érdemes úgy gondolkodni, hogy többféle gyümölcsfával tegye szebbé a kertet, hiszen a különféle gyümölcsfák, más-más időszakban hoznak termést, így akár egész nyáron saját kertje vitaminokban gazdag és friss gyümölcseit fogyaszthatja. Azonban az első termésig rögös út vezethet, hiszen a facsemete nevelése kemény munka, melyre sok időt kell fordítani és persze kiadásokkal is jár, továbbá azt is érdemes kihangsúlyozni, hogy mire termőre fordul fája addig általában évek telhetnek el.

Mi mindent érdemes figyelembe venni az ültetés előtt?

Így, ahogy azt már korábban is említettük jól meg kell fontolnia a kerttervezés minden lépését, hiszen egy hosszútávú „gyümölcsöző” feladatban gondolkodik. Első lépésként jelölje ki a fa helyét, melynél a következő szempontok mérvadóak:
• milyen típusú fát telepít, milyen a környezetében lévő többi növénye
• a terület, amelyre ültet, milyen adottságokkal rendelkezik (talaj, fa fényigényének megfelelő elhelyezés)
• az ültetendő fa méretei és igényei (távolságok kialakításánál, tervezésénél)

A gyümölcsfák fajtáinak megválasztása mellett tehát érdemes azzal is kalkulálnia, hogy a különféle fák milyen magasra nőnek és mennyire lesznek terebélyesek, így a fákat érdemes egymástól kellő távolságra telepíteni. A megfelelő sor és tőtávolság fajtánként eltérő, hiszen míg a héjas termésű fák esetében 10 méter távolságra is szükség lehet, addig a csonthéjas gyümölcsfák tekintetében átlagosan 5-8 méter távolság szükséges. Ám nem csak a fák tőtávolsága meghatározó az ültetés során, hanem a jószomszédi viszony megtartása érdekében a kerítéstől való távolságot ugyanúgy tartania szükséges. Így mielőtt ültetésbe kezd érdemes tájékozódni, hogy létezik-e telepítési, ültetési távolságokat meghatározó helyi szabályozás. Amennyiben létezik, úgy járjunk el annak szellemében, illetve szomszédunkat is tájékoztassuk ültetési szándékunkról.


Amennyiben fákat ültet kertjébe, az alábbi távolságokkal kell számolnia

• 4 méternél alacsonyabb fa esetében épülettől 3 méter, míg kerítéstől 2 méter távolságra legyen
• Diófa és más magasra növekvő, terebélyes fák a telekhatártól 5 méter, míg az épülettől 7 méter távolságra legyenek
• Egyéb gyümölcsfák általánosságban az épülettől 4 méterre, a telekhatártól pedig 3 méterre telepíthetőek.


Amire meg ügyelnie szükséges a kert kialakításánál, az az, hogy kipusztult fa helyére lehetőség szerint ne ültessen fát, hasonlót főképp ne, hiszen a hasonló tápanyagigény és a szervetlen anyagok feldúsulása okán gyenge növekedésre számíthatunk. A fajta kiválasztásánál pedig figyelmet kell fordítani a megporzásra, hiszen számos fajta csak porzópartnerrel terem jól, míg egyes fajok pedig önmagukban is termékenyek. A cseresznye és meggy kivételével az idegen fajok nem porozzák egymást, így egymás mellé ugyanazon faj egy más fajtáját jó, ha egymás mellé telepítjük. Az alábbi fajok mellé szükséges porzópartnert telepíteni: körte, alma és mandula, de ugyancsak jobban terem így a köszméte, mogyoró, dió, gesztenye, birs és a ribiszke is. A meggy, cseresznye, szilva és kajszibarack esetében ön- és idegentermékenyülő fajták is vannak. Az öntermékenyülők közé sorolandó például őszibarack. Ha tudja, hogy az ültetendő faj mely csoportba tartozik könnyedén ki tudja alakítani a tökéletes gyümölcsöst.