blog

Hova érdemes málnát ültetni?

2021.09.20 13:57
Hova érdemes málnát ültetni?

A nyár kezdetével beköszönt a bogyós gyümölcsök szezonja, ilyenkor pedig mindenkinek megjön a kedve ahhoz, hogy a saját kertjében is szüretelhessen ezekből a finomságokból. Fontos tudni, hogy málna ültetésre akár ősszel vagy tavasszal is sor kerülhet, ám minden esetben fontos megválasztanunk a málnabokrok tökéletes helyét annak érdekében, hogy a kellemes környezetben kiváló termést hozzon majd. De nézzük, mi mindenre van ehhez szükség!

A málnáról általánosságban

Nem véletlenül nevezi a népnyelv ezt a gyümölcsöt a „boldogasszony csipkéjének”, hiszen ez a hazánkban őshonos növény igen komoly esztétikai értékel rendelkezi. A körülbelül két méter magasra növő, félcserje a legnépszerűbb bogyós gyümölcseink közé tartozik. Fontos információ ezzel kapcsolatban, hogy vesszői két évig élnek. Az első év az, amikor vesszői kifejlődnek, a másikban virágoznak és ekkor hozzák a gyümölcseiket is, majd elszáradnak. Az elpusztult vesszőket pedig új sarjak pótolják. Levelei általánosságban 3-5 tagúak, alul gyapjasak, a levélszélek pedig fűrészfogasak. A málnának nem csak gyümölcse, de levele is jótékony hatással bír, a gyógyteák kiváló alapja, mely számos bajra hoz enyhülést. Virágzása késő tavasszal kezdődik, fehér színű virágai laza fürtökben állnak. A málna szedése nagy kézimunkát igényel, a gyümölccsel finoman kell bánni. A málnákat termés szempontjából egyszer termők és kétszer termők csoportjára oszthatjuk, otthontermesztés esetén a kiskertekben általánosságban az egyszer termő málna nagyobb népszerűségnek örvend.

Hogyan és hova érdemes málnát telepíteni?

Az ősz a legalkalmasabb időszak a málna ültetése szempontjából, ez tehető akár a kora őszi szeptemberi időszakra egészen az első fagy beálltáig. A málnának a legideálisabb környezete a kert világos, félárnyékos és szélvédett helyei. A málnatövek ott érzik jól magukat, ahol biztosított a rendszeres vízellátás. A málna sövényként is ültethető a kerítés tövébe, vagy nevelhető támrendszer mellett is. Az utóbbi esetben két stabil oszlop közé húzzon ki több sorba dróthuzalokat, így ezekre a málnasarjakat könnyedén rávezetheti majd. Talaj szempontjából a málna az enyhén savas kémhatású, nedves és laza talajokon érzi jól magát. A talajt érdemes előkészíteni a számára, a bőséges szerves trágyával ellátott talaj ugyanis kedvez a számára. Továbbá ajánlott a talajt ültetés előtt 40-50 centiméter mélyen meglazítani. A sekélyen elhelyezkedő, bojtos gyökérzete miatt nagy vízigénye van és a szárazságot nehezen viseli. Ugyanis ha nincs elegendő nedvesség, a bogyók hajlamosak rásülni a vesszőkre. Szélsőséges talajokon, mint mészköves vagy futóhomokos talajra éppoly érzékeny a málna, mint a magas talajvízre, ezért telepítésekor erre is fontos nagy figyelmet fordítanunk.


Telepítésnél ügyeljen arra, hogy a sorok egymástól mért távolsága 120 cm legyen, a tövek pedig a sorokban 80 cm-re álljanak egymástól. A helyes mélységre és sarjaink épségére is nagy figyelmet szükséges fordítanunk az ültetés folyamán, hiszen egy érzékeny növényről van szó, melynek ültetése és gondozása is nagy türelmet és szakavatottságot igényel. Ültetés előtt, ha hosszabb ideig utaztattuk a sarjakat, akkor érdemes beáztatni, hogy visszaszerezhesse az elveszített víz tartalékát, a gyökerei megszívhassák magukat vízzel.
A málnára jellemző a gyomosodás, hiszen a málna számára kedvező hely a gyomoknak is kedvez, ezért biztosítson számára gyommentes közeget. A rendszeres gyomlálással és kapálással kedvezhet málnásának, azonban figyeljen oda, hogy a mély talajműveléssel könnyedén elvághatja a sekélyen elhelyezkedő gyökérzetet, ezért óvatosnak kell lenni. A tarackos gyomok elleni védekezésre kiemelt figyelmet kell fordítani, hiszen ezek elvonják a vizet a málna gyökereitől, azáltal, hogy átszővik azt.
A málnatövek akár 8-10 évig is hozzák gyümölcsüket, azután már ajánlatos más helyre telepíteni a sarjakat.

 

Így gyakorlatilag minden évben bőséges málna termés lehet a kertjében.