blog

Az őszi időszakban is van tennivaló a kertben!

2020.11.19 12:50

Az őszi időszakban bár kevésbé látványos arcát mutatja a kert mint a tavaszi vagy nyári hónapokban, mégis számos munka akad ilyenkor is az udvaron. Hiszen a szeptembertől novemberig tartó időszak az, amikor nagyon sokat tehetsz a növényei egészségéért és szépségéért, ráadásul felkészítheti a kültéri részt a téli zord időjárásra. Hogy mégis milyen teendőkre van ehhez szükség? Haladjunk fentről lefelé, a fák ágaitól egészen az ágyásokig!

Metszés

A „legfelső szinten” a legfontosabb feladat az ágak metszése és visszavágása. Ebbe a dísz-és gyümölcsfák lombkoronái mellett beletartoznak a cserjék és a sövény ápolása is. Mindez azért lényeges, mert egyrészt ennek köszönhetően továbbra is esztétikusak és egészségesek maradnak az évelő növények, másrészt elejét veheti a felkopaszodásnak és az alacsony terméshozamnak egyaránt.

 

Ha kezdőként vág bele a műveletbe, nem kell aggódnia, nyugodtan tegyen határozott mozdulatokat, ilyenkor ugyanis a sok nedvességnek köszönhetően a növények visszaszívják a nedveket és regenerálják magukat. A gyümölcsfák esetében lényeges, hogy a metszés ideális időpontja eltérő lehet, így minden típusnál érdemes külön tájékozódni ezzel kapcsolatban.

Ültetés

Ha vágyna arra, hogy egy új gyümölcsfa, cserje vagy rózsa ékesítse a kertjét, akkor elérkezett ezek elültetéséhez az ideális időszak az ősz képében. Függetlenül attól, hogy szabadgyökerű vagy konténeres kiszerelést választ, bátran belevághat a munkálatokba. Így tavasszal már rügyező, virágzó „új lakókat” üdvözölhet az udvarán.

Emellett az úgynevezett tavaszi hagymások elültetésének ideje is most jött el. Bár az elnevezésük megtévesztő, tavasszal a virágzásuk aktuális. Ehhez azonban most, ősszel szükséges a hagymákat a talajba helyezni. Így márciusban és áprilisban tulipánok, íriszek, liliomok, krókuszok és amarilliszek áraszthatják el a kertjét szépségükkel. Ezt a műveletet érdemes összekötni az ágyások megtisztításával, amelyről később bővebben is szó lesz majd.

A gyepről és az ágyásokról is gondoskodni kell

Ha a kerti munkákról van szó, sokan hajlamosak elfeledkezni a pázsit és az ágyások megfelelő gondozásáról. Ezzel pedig el is érkeztünk a „legalsó” szinthez.

A pázsittal kapcsolatban egyik nagyon fontos szabály ilyenkor, hogy ősszel nem érdemes a füvet 5 centiméternél kisebbre nyírni, illetve a gereblyézésről sem szabad megfeledkezni ezekben a hónapokban. Hiszen a lehulló levelek fényt és levegőt vesznek el a fűszálaktól, ami miatt jobban megviselheti a téli időszak a nyáron egyébként is nagy terhelésnek kitett területet. Mindezeken felüla gyepszellőztetésnek is most jött el az ideje. Ehhez a szerszámot szúrja erőteljesen a talajba, majd mozgassa óvatosan előre és hátra, megakadályozva ezzel a mozdulatsorral a tövek elhalását és a filcesedést.

Ahogy fentebb is említettük, az ősz emellett remek alkalom a virágágyások megtisztítására is. Ennek során gyakorlatilag „rendet kell tenni” az adott terepen és eltávolítani mindent, ami nem oda való. Az egynyári virágokat, az elszáradt növényeket nyugodtan távolítsa el gyökerestől!Ugyanez vonatkozik a beteg, esetleg fertőző egyedekre is, ám ezek megsemmisítésénél alapos munkát kell végezni, nehogy más növényekre is átterjedjen a betegség.

Ha vannak elduggatva nyári hagymák, azokat vegye ki a földből, és helyezze biztonságos, fagytól védett, de megfelelően levegőző helyre. Emellett az elburjánzott évelő növényeket is most kell kordában tartani. Nyugodtan ássa ki azokat a részeket amelyeknek már nem jut hely és ültesse el azokat az udvar egy másik szegletébe! Így tavasszal egy tökéletesen tiszta, igényes, virágzó ágyással találhatja szembe magát.

Láthatja, hogy az őszi kerti munkák köre igen széles, így érdemes listát készíteni a teendőkről. Így biztos lehet abban, hogy semmit sem felejt el beszerezni ahhoz, hogy felkészítse a kertjét a téli álomra. A növények ezt a fajta kiemelt gondoskodást gazdagon meghálálják majd, ugyanis tavasszal egészen különleges, ámulatba ejtő arcát mutatja majd az udvar. Ez pedig minden arra járó szívét megmelengeti majd a fehér hótakaró és a latyakos, sáros időszak után.